Se billederne: 27-årig starter op med 1.250 søer i delvis nybygget staldanlæg
Det er gået stærkt siden Erik Pedersen i september 2017 overtog ejendommen Vangen. Artiklen er fra arkivet og publiceret første gang i magasinet SVIN, september 2018.

Ejendommen Vangen ved Vrå blev overtaget i september 2017. De første polte kom i februar, og de første faringer i juli.

Det har været travle måneder for 27-årige Erik Pedersen, der også har ansat fem medarbejdere i samme periode. Han har også svaret på utallige, men nødvendige spørgsmål fra de op til 20 håndværkere, der visse dage har arbejdet på stalden. 

Nu glæder han sig til at få en dagligdag kørt ind, fintunet besætningen og få solgt de første grise.

»Det har jo været et år med mange udgifter og ingen indtægter, men eff ektiviteten ser ud til at lande der, hvor jeg håbede «, bemærker han.

De første hold polte blev løbet i en gammel og mørk stald. Det var ikke optimale løbeforhold. Erik Pedersen skønner, at det kan have kostet op til en levendefødt pr. kuld.

 

Det har været nyt for Erik Pedersen at ansætte og lede en flok på fem medarbejdere. »Det er bestemt en udfordring, ikke mindst når de er ældre end jeg selv«, lyder det.

 

Nugurse (th) og Haptom kommer begge fra Eritrea og kendte ikke til svineproduktion, da de kom i praktik hos Erik Pedersen. Han var imidlertid tilfreds med deres indsats, og nu er de begge fastansat.

Landmand bygger smågrisestald til 28 mio. kr. - fremtiden ser lys udSvin Torsdag 1. august 2019 · 13:16

 

Løbeafdelingen har en to meter bred lys-kip, som giver et rigtig lys selv på overskyede dage. Der er desuden LED-armaturer over hver so. På den måde bliver loftsrummet frit for nedhængende armaturer. Jeg lægger vægt på, at loftsrummet er så frit som muligt, så vi ikke skal bruge tid på at feje alt for meget spindelvæv ned«, bemærker Erik Pedersen.

 

Der er indkøbt færdigfoder i hele staldanlægget. De 80 ha jord, der hører til ejendommen, er lejet ud.

 

Der er bygget i alt 4.200 kvadratmeter løbe- og farestald samt mandskabsfaciliteter. Svend Aage Christiansen har stået for byggeriet i totalentreprise. Drægtighedsstalden var bygget i 2013, og ligger i forlængelse af nybyggeriet. Der mangler at blive planeret omkring nybygningen.

 

Løbeafdelingen kan rumme tre 14 dages hold. Hvert 14 dages hold er på omkring 110 søer og kan opdeles i fire afdelinger efter størrelse. Så længe der kun er gylte i besætningen, bliver dyrene dog blot lukket ind efter løbetidspunktet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle