Se billederne: God plads til drægtige søer i gamle bygninger

Hos Hanne Koldkjær og Jakob Vilhelmsen er der en god udnyttelse af eksisterende stalde til polte og drægtige søer.

Der har været kvæg, kvier og roer i de bygninger, der nu i de sidste 30 år har huset polte og drægtige søer.

Til gengæld er der på ejendommen bygget nyt til smågrise og farestier to gange siden 1990, hvor Hanne Koldkjær og Jakob Vilhelmsen overtog ejendommen ved Dybvad.

»Effektiviteten i de gamle bygninger er helt på højde med, hvad den ville være i nye stalde, men kræver nok lidt mere arbejde, end nye stalde ville gøre«, siger de.

Belægningen i de gamle bygninger er tilpasset lovkravene. Når man overholder disse, bliver der sjældent problemer med at få det nødvendige luftskifte i bygningen. Med 176 farestier er der god plads i farestalden.

»Det er et bevidst valg, at vi vil have god plads i farestalden, så vi ikke er tvunget til at fravænne for tidligt«, siger de.

Ud af en farestald med 22 søer bruges to søer til opsamlingsgrise. Farestaldspasseren Ionut Burla lægger højst det antal grise til de to søer, som de har patter til.

»Selv om pattegrisene kun vejer 800 g eller 1.000 g, overlever 90 procent«, bemærker han.

De små pattegrise får tilbudt ekstra mælk i en skål i stien.

Der er 625 årssøer i besætningen, og smågrisenes sælges ved 30 kg. Jorden er udlejet, og foderet er indkøbt færdigfoder.

 

Jakob Vilhelmsen: "Det er et bevidst valg, at vi vil have god plads i farestalden, så vi ikke er tvunget til at fravænne for tidligt."

 

Overgang til løsdrift blev for en del stiers vedkommende klaret blot ved at fjerne størstedelen af det eksisterende inventar. Fodringen er indkøbt færdigfoder i pellet-cros fra DLG. Foderet udfodres på det faste leje, der er støbt hen-over det sted, hvor krybberne tidligere stod. Derfor var der ikke behov for at ændre på fodringsanlægget, da stalden blev ændret fra bokse til løsdrift.

 

Løbeafdelingen er indrettet med bokse og ornegang foran boksene. Jakob Vilhelmsen lægger stor vægt på, at søerne får rigeligt vand. Derfor står der altid vand i bundet af fodertruget. »Søerne skal helst tisse, hver gang de rejser sig«, lyder hans mål for, om søerne får tilstrækkeligt vand.

 

 

Der er både lavloftede drægtighedsstalde og stalde med skråt loft. Uanset loftstype bliver søerne fodret på gulvet med tørfoder.

 

 

Fare- og smågrisestalde er bygget med en fælles udvendig drivgang. Det sikrer god sektionering og betyder samtidig, at medarbejderne får lidt frisk luft under arbejdet.

 

For to år siden blev betonspalterne i smågrisestierne udskiftet til plast. Det gav bedre gødningsgennemgang, et mere tørt stimiljø og mindre diarré efter fravænning.

 

I farestalden er der ikke nedfaldsrør under alle foderkasser. De kan give risiko for, at gamle foderrester pludselig kan falde ned i truget og give skader hos søerne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle