Se billederne: Nyt fravænningsfoder betød farvel til diarré

HP 800 Booster: Smågrisene hos Risgaard Svineproduktion burde vokse mere end 450 gram. De burde heller ikke være plaget af diarré ved foderskiftet fra blanding et til blanding to. 

Diarré hos smågrisene havde længe irriteret driftsleder Martin Holch Andersen og personalet i smågrisestalden.

De var heller ikke tilfredse med et tilvækstniveau omkring 450 gram.

Sammen med Peter Mark Nielsen, Himmerlands Grovvarer, var Anders Hagemann fra Hamlet Protein på besætningsbesøg. 

 

Smågrisene opstaldes i traditionelle toklimastier med en foderautomat. 

 

»Foderændringen betød, at foderudgiften pr. smågris faldt omkring fem kr. selvom det ikke var et mål i sig selv«, fortæller Peter Mark Nielsen, Himmerlands Grovvarer.

Blodplasma erstattet med HP800

For det første ville de erstatte tre procent blodplasma i fravænningsblandingen med otte procent HP 800, der består af 90 procent HP 300 og 10 procent gær. Blodplasma indeholder 82 procent protein mod 55 procent i HP 800. 

Dernæst blev indholdet af fiskemel reduceret fra otte til fire procent. 

Ændringen betød stort set et farvel til den diarré, der opstod omkring foderskiftet fra blanding et til blanding 2. 

 

I den første tid efter fravænning er det vigtigt, at der er en tilpas fodermængde i foderautomaten. Det kan kræve daglige justeringer af foderautomaten. 

 

HP Booster har været medvirkende til en højere tilvækst og mindre diarré i perioden omkring skiftet fra blanding et til blanding to. 

Markant effekt

»Vi ændrede fravænningsblandingen i juni, og vi har stort set ikke set diarré siden«, fortæller Martin Holch Andersen, der selv er overrasket over, at så relativ små ændringer har haft så markant effekt i stalden.

Foderændringen har også betydet et niveauskifte for tilvæksten. Før var 460 gram normalt, men nu er de rykket over 500 gram.

Sidste opgørelse viste endda 530 gram, selvom smågrisestaldene har været hårdere belagt end normalt på grund af langsom afsætning af smågrise. 

 

»Vi har fået bedre plads i smågrisestalden efter at tilvæksten er kommet over 500 g«, konstaterer driftsleder Martin Holch Andersen (tv) og Peter Mark Nielsen, Himmerlands Grovvarer. 

 

Tre procent blodplasma blev erstattet med otte procent HP Booster 800, der består af 90 procent HP 300 og 10 procent gær. 

Læs meget mere om foder til grise i det nye nummer af SVIN Special, der udkommer 23. marts.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle