Selvkørende stald til græsgrise flytter selv rundt på marken

Canadisk firma lancerer selvkørende stald til produktion af grise på græs.

Var det noget med en letvægtsstald til produktion af grise på græs, som selv flytter sig rundt på marken?

For dem, der har ventet på lige præcis den type stald, er ventetiden ovre. Det canadiske firma Ukko Robotics har nemlig lanceret en selvkørende stald til produktion af grise på græsmarker.

Stalden er testet gennem to år på en farm i Manitoba, Canada. Gevinsten ved staldtypen er ifølge Ukko Robotics, at grisene får husly, de er forsynet med vand og tilskudsfoder, og de får frisk græs hver dag.

Det er også muligt at styre indeklimaet i den selvkørende stald, fortæller netavisen PigProgress.

I den toårige testpreiode blev der observeret færre slåskampe end normalt, og halebid forekom angiveligt ikke.

Stalden har en kapacitet på 5-7 dages forbrug af vand.

Huser op til 50 grise

Den største model af staldtypen kan rumme cirka 50 grise, og har brug for 2,8 hektar græsmark til at bevæge sig rundt på.

En stald har en kapacitet på op til 5-7 dage forsyning med tilskudsfoder og vand, der kan leveres med ATV og trailer. Vand- og foderforbrug måles løbende ved hjælp af sensorer

Stalden kan programmeres til at flytte sig med forskellig hastighed afhængig af belægning, terræn og græsmarkens tilstand. Typisk skal den bevæge sig mellem 1,8 og 9,1 meter i timen.

Når stalden når udkanten af marken, kan den automatisk vende og køre ned af en bane med frisk græs.

Stalden er udstyret med solpaneler og har batterikapacitet til at operere i op til fem dage uden sol.

Ved at flytte grisene hen over græsmarken undgås overgræsning og overgødskning af et areal. Staldtypen er derfor særligt velegnet til fx regenerative farming, hedder det fra Ukko Robotics.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle