Silorengøring er vigtig i høst: Undgå giftudvikling
Ældre foderrester kan hurtigt forvandles til det rene gift for dyrene.

Af Peter Jakobsen, fagchef foder, LandboNord SvineRådgivning

Rengøring af fodersiloerne er yderst vigtig for at sikre en god foderhygiejne og et højt produktionsniveau i besætningen. Specielt omkring høst, hvor der opstår store temperaturudsving og høj fugtighed i kornet, kan ældre foderrester hurtigt forvandles til det rene gift for dyrene.

Opmærksomhed ved tømning af fodersiloer

Almindelige fodersiloer tømmes fra toppen gennem siloens centrum, derved bliver foderet i bunden udfodret sidst.

Derfor er det vigtigt, at fodersiloer tømmes og rengøres inden påfyldning af nyt foder. Der kan let ophobes gammelt foder i bunden eller langs siderne på siloen, og ved høj varme samt fugt opstår der hurtigt skimmel og svampevækst. Det kan i yderste konsekvens udvikle toksiner, der kan betyde store produktionstab i form af reproduktionsproblemer, høj dødelighed og nedsat tilvækst.

Let adgang til kontrol og rengøring

Det skal være let og sikkert for staldpersonalet at føre tilsyn med fodersiloerne, ellers løses opgaven ikke tilfredsstillende.

Der skal være en inspektionsluge med en let og sikker adgang til denne. Herfra skal der løbende føres tilsyn og rengøring, når siloen er tømt.

Rengøringen foregår bedst med luftkompressor monteret med et langt rør, således siloen kan blæses ren fra inspektionslugen. Inspektionslugen kan eftermonteres og investeringen er absolut overkommelig.

Flere siloer vil i mange tilfælde være en god investering, da det giver mulighed for en tom periode, hvor der kan gøres grundigt rent i siloen. Endvidere giver flere siloer fleksibilitet og større kvantumsrabat ved foderleverandøren.

Tjekliste for god silohygiejne

  • Rengøring af silo før levering af ny foder
  • Nedblæsning og destruktion af foderrester
  • Etablering af ekstra silokapacitet

Tiltag ved etablering af nye siloer

  • Store inspektionsluge med let adgang
  • Tømnings-snegel der tømmer siloen fra bunden
  • Ventilation i siloen, der giver mindre kondensproblemer
  • Indblæsnings cyklon og rør, der sørger for skånsom fyldning

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle