Sjælden bakterie huserer i svinebesætninger
Velas-konsulenter oplever en del til tilfælde af den sjældne rødsyge i svinebesætninger.

"Her i vinter oplever vi en del forekomster af rødsyge. Flere eksempler med leverancer med 10 til 30 kasserede slagtesvin og døde salgsklare smågrise tyder på, at sæsonen har været optimal for blandt andet rødsygebakterien," fortæller konsulent Bjarke Lassesen i det nye nummer af Trynekontakten, der udgives af Velas.

Han understreger, at rødsyge let kan behandles.

En enkel måde at forebygge på er ved vaccination af soholdet. Typisk er smågrisene dækket op til tre måneders alderen, og holdes slagtesvinene væk fra jord, fx beskidt halm og gødning (gylleoversvømmelser mv.), sker der sjældent noget. 

Bjarke Lassesen oplyser, at for de kassationer Velas-rådgiverne er bekendt med, sås ingen syge/dårlige grise i stalden, ingen røde pletter på grisene og ingen nedstemthed/ædevægring.

Søerne kaster grisene - måske ondartet bakterie på spilSvin Torsdag 13. juni 2019 · 13:00

Grisene var helt normale og først efter slagteriet har haft dem igennem skoldekarret, sås de helt karakteristiske rombeformede (firkantede) hudforandringer, se billedet herover

Forhøjet temperatur (over 40°C) er den bedste indikator for rødsyge, men da det er svært at tage temperatur på et slagtesvin, er andre tegn på sygdommen vigtig. Her er de firkantede hudforandringer, som sagtens kan være almindeligt hudfarvede, vigtige at kigge efter, understreger konsulenten.

Grise med feber må ikke sendes på slagteriet. De skal behandles med antibiotika til de er helt over sygdommen, hvilket skal afklares med dyrlæge.

Faktaboks

Rødsyge

  • Problemer med rødsyge ved smågrise og slagtesvin er sjældne - heldigvis.
  • I sohold er knuderosen-/rødsyge mere kendt og knyttet til høstperioden, hvor især unge avlsdyr kan blive ramt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle