Skal parterne til at fremvise fotos af transportegnede grise?
Ugen På Spidsen: Det er uholdbart, at svineproducenter og besætningsdyrlæger bliver underkendt i deres vurdering af transportegnethed, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Spørger man Fødevarestyrelsen, om har de ændret praksis omkring bedømmelsen af transportegnethed, er svaret, at det har de ikke  - hverken for slagtesvin eller for smågrise til eksport.

Spørger man svineproducenter, transportører eller praktiserende dyrlæger, får man det modsatte svar, nemlig, at der er strammet op omkring transportegnethed, og at opstramningen har betydet, at alle er mere forsigtige med at sende dyr med et lille sår eller en lille rift til eksport eller til slagteriet.

Når opfattelserne af virkeligheden tilsyneladende står så langt fra hinanden, er der behov for, at parterne mødes, taler sammen og kommer til enighed om, hvad der kan accepteres, når det drejer sig om transport af dyr.

På nudansk hedder det kalibrering.

Den nuværende situation er uholdbar, men det forlyder da heldigvis, at der er indkaldt til møde mellem praktiserende dyrlæger og Fødevarestyrelsen første uge i marts. Det hilser jeg på branchens vegne velkomment.

Det er uholdbart, at svineproducenter og besætningsdyrlæger bliver underkendt i deres vurdering af transportegnethed.

Omvendt må ret også være ret, og kan Fødevarestyrelsen vise, at der er brodne kar, som ikke overholder god transportskik, så må sanktionerne ramme disse besætninger.

Det vil være rart, hvis parterne kan vise fotos af hvilke grise, der er transportegnede, og hvilke der ikke er.

Det må kunne afhjælpe mange tvivlstilfælde.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle