Skidt år for slagtesvin - billigere stalde er vejen frem

Ugen På Spidsen: Færre slagtesvin i 2019 bliver en realitet, selv om mange nye stalde er blevet bygget i de seneste år, skriver denne uges klummeskribent på Svin Plus.

2019 tegner til at blive et skidt år for de danske svineslagterier.

Antallet af svin, der sendes til slagtning, er markant lavere end den tilsvarende periode af 2018 og med en slagtesvinenotering, der fortsat tipper til tyskernes fordel, så vil strømmen af 30 kgs-grise ikke blive bremset, fordi de tyske og polske slagtesvineproducenter vil være i stand til at give en højere betaling for en dansk smågris end deres danske slagtesvinekollegaer.

Det er simpel økonomi, selv om mange beklager sig over trafikken med de 14 mio. eksportede smågrise årligt. Selv ikke de seneste ugers bøvl med logbøger og strandede smågrise i samlestalde kan sætte en stopper for grisenes slutdestination.

Det er prisen på grisen, der bestemmer.

Flere bygger billigt

Det er det også for de danske svineproducenter, som vælger at investere i nye stipladser til slagtesvin. For der bliver bygget nye anlæg, men mange små dropper helt sikkert også produktionen.

Jeg har i en række tilfælde i foråret set nye store slagtesvinestalde med en årlig kapacitet på omkring 20.000 slagtesvin. Det er store rationelle anlæg, som klart bidrager til, at produktionsomkostningerne pr. slagtesvin kan bringes ned.

En af omkostningerne i den ligning er byggeriet, og derfor er det glædeligt, at flere aktører har lyttet i timen efter Letstalden-projektet, der arbejdede på et billigt staldkoncept.

Gråkjær er på banen med deres Totalstalden-koncept, hvor stipladserne koster fra knap 2.500 pr. styk. Også AgriFarm har lanceret en justering af deres Intellifarm-stald, hvor råhusets beton skiftes ud med panel for derved at billiggøre stalden.

Billigere byggerier er den helt rigtige vej at gå, hvis vi skal have flere stalde med slagtesvin i Danmark. For derved er der et bedre grundlag for at konkurrere med de tyske og polske indkøbere af smågrise.

 

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle