Skift af desinfektionsmiddel kostede dyrt i farestalden

En nordjysk besætning oplevede en drastisk stigning af ledbetændelser hos smågrisene i farestalden fra midten af juni. Årsagen blev fundet i det nyindkøbte tør-desinfektionsmiddel.

Erik Pedersen købte Vangen tilbage i 2017 og igangsatte en komplet renovering og udvidelse af staldbygningerne. 

Svineproduktionen er beliggende ved Vrå i Nordjylland og består på nuværende tidspunkt af 1.250 årssøer med salg af 8 kg grise efter ca. 27 diegivningsdage. 

Produktionsresultaterne er tilfredsstillende, men tilbage i juni måned opstod der pludselig problemer hos smågrisene i farestalden. 

Besætningens farestaldsansvarlige for de 2-5 uger gamle smågrise oplevede en langt højere behandlingsfrekvens af ledbetændelser.

Ud af ca. 1.800 smågrise skulle omtrent 10 pct. behandles for ledbetændelse i løbet af dagen. 

Streptokokker var synderen

For at komme årsagssammenhængen og den rette behandling nærmere, er det en god ide at få identificeret det patogen, som forårsager ledbetændelserne. 

Efter et dyrlægebesøg blev smågrise med ledbetændelse derfor sendt ind til Kjellerup og undersøgt. Konklusionen blev, at ledbetændelserne skyldes infektion med streptokokker. 

Det gjorde dog ikke dyrlægen eller Erik Pedersen klogere på, hvad der ligger til grund for denne infektion med streptokokker. 

Det lykkedes heldigvis for landmanden og medarbejderne at komme problemet til livs ved at kigge tilbage i kalenderen efter initiativer, der blev sat i gang samtidig med at ledbetændelserne opstod.

Tør-desinfektion skabte adgang for bakterier

Hvis produktionen kører godt, og der er ro på, så mener Erik Pedersen, at det er vigtigt med optimering på indkøb, og at kigge på mulige besparelser af produktionsomkostningerne uden at det koster på resultaterne. 

I den forbindelse havde han skiftet sit tør-desinfektionsmiddel til farestalden ud med et billigere alternativ fra Unitron. 

Produktet fra Unitron blev blandet med træmel og tildelt i hulerne, når grisene var 1-2 uger gamle. Indtil da er det FiberCombi som bruges i hulerne.

Det stemmer overens med, at det var på dette tidspunkt, at ledbetændelserne begyndte at komme hos smågrisene. 

Erik Pedersen tog kontakt til en ekspert på desinfektions-området og blev oplyst, at hvis strukturen af midlet er for grov, kan det skære hul på grisenes hud, så bakterier nemt kan få adgang. 

Efter at have mærket produktet igennem, kunne Erik Pedersen også konstatere, at det føles som om, der er små "sandkorn" i pulveret. 

Landmanden tog derfor den beslutning at skifte tilbage til tør-desinfektionsmidlet Agrosan Dry Out, og effekten var til at se med det samme. 

De nye hold nu her, som ikke bliver tildelt produktet fra Unitron, er ikke længere plaget af ledbetændelse i samme omfang. 

Erik Pedersen anslår, at behandlingsfrekvensen er faldet med ca. 90 pct. siden de stoppede med produktet fra Unitron i farestalden.

Desinfektionsmidlet bruges dog stadig i andre staldafsnit, hvor det ikke er smågrisenes tynde hud, der udsættes for det. 

"Dette forløb viser, at det er vigtigt at skrive sine initiativer ned i kalenderen, så man efterfølgende kan gå tilbage til status quo og eventuel finde en sammenhæng med det problem, man pludselig står overfor." pointerer Erik Pedersen. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle