Skræddersyet boost til søerne har sænket antal dødfødte markant
Blog fra svinebedriften: Flemming Damgaard har de seneste 14 dage tildelt søerne i farestalden et særligt foderkoncentrat. Indtil videre har effekten på antal dødfødte været yderst tilfredsstillende - men holder det også fremover?

Af Flemming Damgaard - fortalt til Stig Bundgaard

Vi ligger generelt på et højt niveau for antal dødfødte grise med omkring 2,0 pr. kuld i snit.

Nu har vi i et stykke tid bakset med et stigende tal, måske på grund af foderet eller nogle gamle søer der har trukket det op. Det vil vi gerne have skåret ned.

Udfordringen er at få søerne bedre startet op, når de kommer ind i farestalden, og også at holde dem i gang efter faringen med mælkeydelse, med noget foder de rigtigt godt kan lide - og selvfølgelig med en positiv effekt på antal dødfødte.

Vi har allerede prøvet en del ting, som fx at tildele ekstra vand, sukkervand, olie, e-vitaminer og ændret drægtighedsblanding, men har ikke kunnet finde en løsning. Nogle af tiltagene har virket en uge, men så er antal dødfødte faldet tilbage til det gamle niveau. 

Anbefalet energiboost

De seneste 14 dage har vi så prøvet et nyt foderkoncentrat i form af et energiboost til de ca. 50-55 søer om ugen, vi har til at fare.

Jeg har fået det anbefalet af en kollega, der har prøvet det af, og han mener at det vil kunne få antal fødfødte ned, give bedre faringer og en bedre start til søerne. Min konsulent har også sagt god for at prøve det.

Foderkoncentratet hedder Livelle Topdress, som forhandles af SCA Danmark, og indeholder råprotein, råfedt, tørstof, kalium, fosfor, lysin og methionin. Hensigten er at give søerne mere energi før og under faringen, og at de efter faringen bliver skubbet i gang med mælkeydesen

Problem med coli i lang tidSvin Torsdag 5. april 2018 · 00:00

Hver so får pr. dag manuelt tildelt i alt 500 gram Livelle Topdress fordelt på morgen og aften før fodring - ad to gange fordi det har en relativ kort virkningstid. Søerne får det i en periode på fem dage før faring og fem dage efter. Til gengæld er den almindelige foderration skåret tilsvarende ned.

Vi giver Livelle Topdress til alle søer, for vi kan ikke rigtig skelne mellem hvilke typer af søer, der har det største udslag for antal dødfødte. Men måske kunne vi godt udelade det til gyltene.

Søerne er vilde med Livelle Topdress. Det er positivt, for så kommer de også lettere i gang med ædningen efter faring.

Dødfødte faldet med 0,4 gris pr. kuld

Vi har nu kørt med det nye foderkoncentrat i 14 dage, og det har faktisk haft en markant effekt. Op til havde vi i snit 2,1-2,2 dødfødte pr. kuld målt over en uge, og det er nu faldet til 1,7-1,8 dødfødte, altså tæt på et fald på 0,4 grise på 14 dage. Det ser meget positivt ud, og vi håber det bliver ved med at holde.

Umiddelbart må forklaringen på den gode effekt være, at søerne får noget mere energi via den ekstra tildeling af lysin og methionin

Prisen for at bruge Livelle Topdress er ca. 20-25 kr. pr. so pr. faring. Kan vi hente 0,4 gris pr. kuld, kan den omkostning jo nemt hentes hjem.

Vi fortsætter nu med foderkoncentratet til søerne. Der er selvfølgelig en risiko for at antal dødfødte falder tilbage, nu må vi se. Jeg vil i en senere blog fortælle, hvordan det går med effekten af Livelle Topdress.

Faktaboks

Flemming Damgaard

  • Svineproducent, Lunderskov. Blogger til Svin Plus.
  • 1.250 søer, årlig produktion af ca. 40.000 stk. 30 kgs grise
  • Hjemmeblander, 100 procent tørfoder, intern KS, hjemmeavler
  • Staldanlæg fra hhv. 2005 og 2015
  • Markbrug: 300 hektar med vinterbyg, vårbyg, vinterhvede og havre. Alt korn til eget brug og dækker ca. halvdelen af forbruget. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle