Af Peter Jakobsen, fagchef foder, LandboNord SvineRådgivning
Det kan betale sig at sænke proteinniveauet i foderet til slagtesvin i den aktuelle situation med stigende proteinpriser og stagnerende notering på svinekød.
Høj kødprocent, selv med en højere slagtevægt
Den landsgennemsnitlige kødprocent er steget, og mange har så høj en kødprocent hos slagtesvinene, at det ikke kan svare sig at køre med for højt proteinniveau i foderet.
Slagtevægten er hævet, hvilket betyder et højere foderforbrug og lavere behov for protein.
Derfor bør man overveje at sænke iblandingen af protein i slagtesvinefoderet.
Spar 4 kr. pr. slagtesvin
Hos en aktuel slagtesvineproducent, hvor slagtevægten i gennemsnit er over 100 kg og kødprocenten i gennemsnit er 61 procent, viste en foderberegning, at protein-tilsætningen kunne sænkes med 1 procent.
Herved faldt foderprisen med 2 kr. pr. 100 kg med de aktuelle priser på korn og protein, og det betyder en besparelse på 4 kr. pr. slagtesvin.
Spar penge ved at sænke forbruget og strække nuværende proteinkontrakt
Hvis forbruget af protein er for højt på nuværende tidspunkt, så vil kontrakterne på protein hurtigere blive opbrugte, og så skal man ud at købe protein til et højt prisniveau.
Derfor er det økonomisk interessant at få nedsat proteinforbruget til slagtesvin efter deres behov, og derved kunne strække sine nuværende proteinkontrakter så længe som muligt.
Tjek slagtesvineblandingerne med de aktuelle foderpriser
Kom på forkant, og få gennemgået slagtesvineblandingerne nu, så der ikke overforsynes med protein til slagtesvinene.
Lav en ekstra protein-analyse af korn og blanding, så vi er sikre på at forudsætningerne er på plads, når der skal laves en optimering af protein-forsyningen til slagtesvinene.
Relaterede artikler
Kommentarer