Slagtesvineproducent: Nye kaloriferer giver stabil varme til stalden
For et år siden skiftede Thomas Østergaard oliebrændere ud med varmekaloriferer. Det er han og personalet glad for.

Varme er nødvendig til nyfravænnede grise. Indtil for et år siden brugte Thomas Østergaard oliebrændere til både at tørre stalden ud og sikre tilstrækkelig varme efter fravænning.

»Oliebrænderne kunne give meget varme, men var ustabile i drift og besværlige at holde med brændstof«, fortæller han.

Derfor skiftede han oliebrænderne ud med fire fastmonterede varmekaloriferer fra Anteco. Han har en kalorifer i hver klimastald, hvor der går grise fra fravænning og indtil omkring 10 kg.

Varmen kommer fra et flisfyr, hvor fremløbstemperaturen ligger på 72 grader. Der var ført varmerør frem til staldene, så det var relativt let at trække pex-rør hen til kaloriferen, der er monteret på væggen.

Ventilationsstyringen åbner og lukker for varmetilførslen efter behov.

Stabilitet vigtig

Ud over at han og personalet sparer en del arbejde, lægger Thomas Østergaard vægt på, at varmeforsyningen nu er langt mere stabil.

»Vi har kun en eller to dage til at vaske og tørre en sektion. Derfor duer det ikke, hvis en oliebrænder ikke kører en hel nat«, fortæller han.

Se tjeklisten: Her er de typiske fejl og mangler for inventaret Svin Mandag 25. marts 2019 · 12:10

Med de nye kaloriferer har han først og fremmest fået stabilitet ind i sin varmeforsyning.

Han var spændt på, om de kunne yde tilstrækkeligt med varme, men med 72 grader i fremløb, er det slet ikke et problem. Han skønner, at de yder 20-25 kW, hvilket er samme størrelsesorden som de oliebrændere, de afløste.

Enhederne er indtil videre kun blevet vasket udvendigt, men Thomas Østergaard er inde på, at de nok hellere må blive spulet på køleribberne inden længe.

Det er hans indtryk, at hele enheden er fremstillet i holdbare materialer, der ikke korroderes i staldmiljøet.

En enhed koster omkring 10.000 kr. Hertil kommer tilslutning til ventilationsstyringen og til varmeanlægget. Omkostningen hertil afhænger af forholdene på den enkelte bedrift.

»Har man i forvejen et centralvarmeanlæg, er det bestemt en overvejelse værd at erstatte oliebrændere med kaloriferer«, lyder det fra Thomas Østergaard.

Også personalet er glad for stabiliteten og for ikke at skulle holde oliebrænderne tanket op med olie.

Faktaboks

  • Thomas Østergaard, Viborg
  • 520 søer + slagtesvin
  • Investerede i fire kaloriferer fra Anteco for et år siden

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle