Slagtesvinestalden er 170 meter lang

Kaj Rasmussen har i 2019 forlænget slagtesvinestalden fra 2005 med 100 meter. Han har nu den fullline produktion, som han har ønsket sig i mange år med 600 søer og 20.000 smågrise og slagtesvin.

Artiklen er publiceret første gang i fagmagasinet SVIN, september 2019 

1. februar 1989 købte Kaj Rasmussen Ørslevgård, Ørslev ved Ringsted. Der var dengang 27 ha med tomme stalde med plads til 100 søer plus slagtesvin. I dag dyrker han 600 ha med fullline svineproduktion med 600 søer, 20.000 smågrise og slagtesvin.

»Jeg har altid gerne ville have en fullline produktion, og det er nu lykkedes efter udvidelsen af slagtesvinestalden med 2.785 stipladser, taget i brug her i 2019«, fortæller Kaj Rasmussen.

Der er flere årsager til ønsket om en full line produktion.

»Slagtesvin interesserer mig, jeg vil hellere have en full line produktion end udvide soholdet, den tidligere lejede stald var nedslidt, jeg kunne ikke fylde et helt læs med smågrise til eksport, og endelig producerer jeg hangrise«, siger Kaj Rasmussen.

Udviklingen på Ørslevgård har i korte træk været følgende: I 1995 udvidede han til 300 søer plus smågrise og lidt slagtesvin.

I 1999 renoverede han og byggede ny klimastald og farestald til 600 søer uden slagtesvin. I 2004 købte han en ejendom ved Terslev, hvor der tidligere havde været mink. I 2005 bygger han her en slagtesvinestald med produktion af 8.000 slagtesvin. I 2010 lejer han en stald til slagtesvin.

I 2019 ophører lejemålet, og han udvider slagtesvinestalden fra 2005. Den ældre stald på 70 meter forlænges med 100 meter.

Produktiviteten lyder på 35 grise pr. årsso, og det er han tilfreds med.

Slagtesvinene vokser i snit 980 gram dagligt, foderforbruget er på 2,7 FE pr. kg tilvækst, og kødprocenten er på 63,5. Den fine kødprocent skyldes for en del, at der produceres hangrise til Danish Crown i Ringsted.

»Men foderforbruget vil jeg gerne have forbedret. Det skal vi have gjort noget ved«, siger Kaj Rasmussen.

Der er syv ansat, heraf en markmand, der har været på Ørslevgård i 9 år. Tre danskere passer soholdet, bl.a. driftslederen Maria, der har været der i 10 år, og der er en rumæner, Daniel, der har været ansat i fire år, han passer slagtesvinene.

Kaj går også en del i slagtesvinestalden, men deltager ikke meget i marken. I høsttiden hjælper Kajs storebror, der er selvstændig tømrer, til.

»En uvurderlig stor hjælp«, siger Kaj.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle