Norsvin, en forening for norske svineproducenter, har sat som mål, at alt svinefoder inden 2020 skal være 100 procent norskproduceret mod ca. 70 procent i dag.
Proteinrigt græs kan i denne sammenhæng være et af midlerne til at nå målet, skriver netavisen bondebladet.no.
Græssaften kan nemlig supplere norsk-avlet korn med nødvendige nærringstoffer på en fremragende måde, forklarer forsker ved Norsvin, Eli Gjerlaug til avisen.
Græsset presses i en slags kæmpe juicepresser, og på den måde adskiller man de letfordøjelige komponenter, som grisene kan fordøje, fra de tungtfordøjelige, som bruges til drøvtyggere.
Norsvin har opsat en juicepresser hos Nils Olve Gillund, som driver et svinelandbrug i den svenske kommune Stange.
”Jeg har set mine dyr vokse på det. Denne metode går absolut an at bruge. Jeg er usikker på økonomien i det, men man får absolut adgang til norske proteiner”, fortæller Nils Ove Gillund.
Nils Ove Gillund forklarer, at selve arbejdsprocessen er effektiv, idet det kun tager få minutter fra græsset er på marken til juicen er i tanken, og grovfoderet er pakket i rundballer, som har et jævnt fordelt tørstofindhold.
Andelen af norsk protein i norsk kraftfoder har ifølge bondebladet.no været faldende i de sidste 10 år og udgjorde blot 1,3 procent af kraftfoderet i 2016. Norges import af soja blev fordoblet i årene mellem 2000-2011, men har siden da været faldende.
Relaterede artikler
Kommentarer