Små søer med store kuld og fyldte maver er en udfordring

Der ligger en udfordring i, at søerne skal være mindre, kuldene større og maverne samtidig fyldte med fibre.

Overordnet set er produktchef Torben Jensen, Vestjyllands Andel, enig i, at poltene - og dermed søerne - skal være mindre, og at foderet gerne må indeholde mange fibre.

»Men når soen kommer til faring, kan den cocktail godt være en udfordring«, siger han.

Hans svar på udfordringen er bl.a. at tilsætte omega 3 fedtsyrer og søstjernemel til foderet og samtidig holde lidt igen med mængden af roe- piller.

»Det er en hårfin balance at få soen fodret korrekt i overgangen fra drægtighed til diegivning. Det kræver pasning, men det ser ud til, at omega 3 og søstjernemel lindrer maven i den periode«, forklarer han.

Han nævner også, at rug kan også komme til at spille en større rolle i fremtiden, fordi rug i forhold til hvede har bedre diætiske virkninger.

»Jeg ser en fremtid for rug som en råvare til søer, fordi den er god til at holde somaverne i gang«, siger Torben Jensen.

Derimod mener han, at brugen af toksinbinder har taget overhånd.

Han peger på, at det man opfatter som toksinforgiftning kan være små forstoppelser hos søerne.

»Også her vil rug kunne gøre en positiv forskel«, påpeger han.

Tør høst 2020

Vestjyllands Andel har i den forgange sæson haft gavn af deres nye sigtemaskine, Sizematters, til overvågning af kornets formalingsgrad.

»Med Sizematters kan vi overvåge formalingsgraden kontinuerligt. Det giver os mulighed for løbende at justere møllen, hvis vi ikke kan holde den ønskede formalingsgrad«, forklarer han.

Med den meget tørre kornhøst sidste år har det været en særlig fordel denne vinter.

Systemet er installeret på alle foderfabrikker og benyttes særligt i forbindelse med formaling af byg.

»Operatøren kan justere formalingen under formalingsprocessen, så vi hele tiden får det produkt, vi ønsker til den videre proces«, forklarer han.

Vestjyllands Andel har indarbejdet de nye proteinnormer til smågrise i deres sortiment, men Torben Jensen er spændt på, om det kan give problemer i form af diarré.

»Hvis vi får et lavt proteinindhold i det nye korn, frygter jeg, at vi skal så højt op i sojaskrå, at det giver diarré«, lyder hans bekymring. Nye aminosyrenormer betyder højere priser på smågrisefoder.

Faktaboks

Ny fodersæson

  • Omega 3 fedtsyrer og søstjerne-mel indgår i visse sofoderblandinger.
  • Rugs diætiske virkning er positivt for søerne og kan give rug en plads i fremtidens sofoder.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle