Smågrise kan med fordel få ekstra fokus
Rådgivningen har øje for forbedringer hos smågrisene, der har stået i stampe længe. Det er et fornuftigt træk, mener ugens klummeskribent.

I mange år hed det sig, at der manglede fremgang for slagtesvinene, men nu hører man oftere, at det er smågrisenes produktivitet, der skal nyde fremme.

En af årsagerne til fokusskiftet er tilblivelsen af Produktionskoncept Slagtesvin, der med stor held og helt sikkert også en masse flid har formået at forbedre eksempelvis tilvæksten og foderudnyttelsen hos slagtesvinene i de medvirkende besætninger.

Eksempelvis er tilvæksten gået fra 886 gram daglig tilvækst i 2010 til 982 gram daglig tilvækst i 2019. Tilsvarende er reference-foderudnyttelsen gået fra 2,78 FE pr. kg tilvækst til 2,60 Fe pr. kg tilvækst. 

Der er tale om meget flotte fremgange, og derfor er det måske helt naturligt, at folkene bag Produktionskoncept Slagtesvin har kigget over på den begrænsede fremgang, der ses i smågrisestalden i den tilsvarende periode, og overvejet et nyt koncept - denne gang for smågrise.

Rådgivningsmæssigt har SvineRådgivningen allerede tyvstartet i foråret med et særligt tilrettelagt koncept, de betegner EliteSmågrise.

Et kig på tallene fra landsgennemsnittet for produktivitet i svineproduktionen for 2019 viser, at det giver rigtig god mening at rette rådgivningsressourcerne mod smågrisene, der i 2010 havde en daglig reference-tilvækst på 440 gram. Ni år senere er tilvæksten steget med sølle 11 gram til 451 gram.

Reference-foderudnyttelsen er i samme periode gået fra 1,93 til 1,84 FE pr. kg tilvækst.

Det skal naturligvis med i ligningen, at indsættelsesvægten er faldet 400 gram til 6,8 kg. Øget produktivitet i soholdet presser opholdstiden i farestalden og pladsen i smågrisestaldene, så rådgivningsmæssigt er fokus på smågrisene en kompleks størrelse, der helt sikkert er mange grunde til at optimere på. 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle