Smågrise kan nu æde svensk bloktørv

Mange af de svenske svinebesætninger anvender tørv. Vilofarm har startet import af et tørvprodukt, der er tilsat jern og zeolit.

Økologiske besætninger får et ekstra fodermiddel at trække på, efter Vilofarm har startet import og distribution af produktet ViloPiglet HeatPeat Iron, der kan anvendes i de første 14 dage efter fravænning.

Produktet kommer fra Raatec ABs i Sverige, der har udviklet varmebehandlingen af tørven efter Seges’ forskrifter.

Tørvproduktet er fremstillet af ren bloktørv tilsat jern og zeolit, og ViloPiglet HeatPeat Iron kan både anvendes som eneste jernkilde eller som supplement til jerninjektion.

Ifølge Vilofarm har tørv historisk set vist sig at have flere positive egenskaber, og i Sverige bliver der brugt tørv i cirka 80 procent af besætningerne.

Bloktørven kommer fra hvid mosetørv, som er dybdegravet i svenske højmoser.

»Der bliver passet godt på den fine tørv inden varmebehandlingen. Således håndteres bloktørven skånsomt og tørres under tildækning som beskyttelse mod eksempelvis fugleekskrementer, der før har forårsaget tuberkulose i svinebesætninger«, anfører Vilofarm.

Blandingen af tørv, jern og zeolit har en høj smagsfremmende effekt for smågrise, der roder og smager på produktet kort tid efter at have indtaget det første råmælk.

Både den svenske producent Raatec Abs og importøren Vilofarm A/S vurderer, at tørv vil være et godt tilskudsprodukt, efterhånden som medicinsk zink skal udfases.

Økologiske besætninger må bruge tørvproduktet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle