Smågrisedødelighed faldt efter tjek af pumper og ventiler
I mange stalde opstår der udfordringer med varme og ventilation efter vinteren.

Af Anders Andersen, svinerådgiver, LMO

Lukker varmen, når du lukker? Åbner vægventilerne, når de skal?

Grunden til at jeg spørger er, at jeg oplever, at der er rigtig mange steder, hvor der opstår udfordringer med varme og ventilation efter vinteren.

Varmeventiler og vægventiler

Tag nu først varmeventiler, det være sig gulvvarme eller rumvarme med magnetventiler. Efter et halvt år hvor de har stået fuldt åbne, kan der være udfordringer med, at de ikke lukker som de skal. Selvom styringen tror, der er lukket, kan der sagtens være ventiler, der ikke lukker overhovedet eller kun lukker delvist.  

For vægventiler gælder det, at de kan have fået frostskader. Jeg ved, det lyder lidt fjollet, men det betyder, at der kan have været problemer med is i klapperne.

De kan derfor ikke lukke, som de skal, da den snor, der skal trække klappen i, kan have flyttet sig på wiren.

Prelleplader

Når I kommer til en periode, hvor I gerne vil vaske staldene ned, skal I huske at tjekke vinklerne på jeres ”prelleplader”.

Engelsk bedrift sænker smågrisedødelighed med 61 procentSvin Onsdag 18. januar 2017 · 11:25

Prellepladerne er de korte plader, der sidder monteret over jeres vægventiler. Disse plader er med til at sikre den rette vinkel på luftstrømmen, der kommer ind i stalden.

Ved vask af stalden sker det tit, at disse prelleplader skydes enten op eller ned, hvilket betyder at luftstrømmen rammer et forkert sted på dyrene. Og det er ikke kun dårligt, når det er koldt, for træk er skidt selvom det er varmt.

Dødelighed faldt efter tjek af gulv- og vægvarme

Jeg har oplevet, at en af mine kunder havde problemer med sit varmeanlæg. Både gulv- og vægvarmen virkede ikke som den skulle. Han havde forsøgt med den smed, der havde monteret anlægget over de sidste 10 år - ud fra tesen om, at han da måtte vide bedst, hvordan anlægget virkede.

Men jeg foreslog ham at få en anden smed til at komme, for at lave en gennemgang af anlægget, lidt som et ”second opinion” besøg af en anden dyrlæge/ rådgiver. Hvilket han så efterfølgende gjorde. Der kom en anden smed, og resultatet var skræmmende!

Ud af 27 cirkulationspumper vendte 6 forkert, 10 ud af 30 magnetventiler lukkede ikke helt eller delvist. Efter denne gennemgang af anlægget, samt udbedring af fejlene, faldt dødeligheden i farestalden med to procent.

Et er selvfølgelig, at faldet i dødelighed var den direkte gevinst, men det sparede bøvl fyldte faktisk en del for medarbejderne.
   

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle