Smågriseproducent lejer tre stalde: Holder grisene i Danmark i 2021

Smågriseproducent Flemming B. Hansen eksporterede tidligere størstedelen af sine grise, men sælger nu alle grise til Danish Crown. Strategiskiftet betyder et tab i kroner og øre, men producenten er stadig optimistisk.

I september fik smågriseproducent Flemming B. Hansen pludselig ret akutte pladsproblemer, da en sending på 500 smågrise, som skulle være solgt til eksport, ikke blev afhentet.

Ligesom så mange andre danske producenter har den 38-årige landmand derfor måtte skifte strategi, og de seneste måneder har han droppet eksporten og i stedet opfedet og solgt alle sine grise herhjemme.

Det har krævet ekstra plads i staldene, og den østfynske landmand har derfor været ude at leje tre ekstra stalde.

"Vi har været nødt til at gå ud og lede efter nye løsninger og steder, hvor vi har kunne finde plads til vores grise. Lige nu har vi grise på tre nye adresser. Jeg havde i forvejen grise på tre adresser, og nu har jeg på seks og en mere i støbeskeen", siger Flemming B. Hansen, der har 750 søer og indtil for fire måneder siden solgte størstedelen af sine smågrise til eksport.

Årligt laver Flemming B. Hansen 26.800 smågrise. Af dem bliver 9.500 7-kgs grise solgt til broren, der feder dem op. De resterende bliver nu ikke længere solgt til Polen og Tyskland, men opfedes og sælges til Danish Crown.

Trætte anlæg koster

Udfordringerne for smågriseproducenterne startede, da den tyske griseindustri først blev lagt ned af coronasmitte på slagterierne, og siden af ASF-udbruddet, der kun har skabt en endnu større slagtepukkel i Tyskland og lukket for eksportdøren til dele af Asien.

Slagtepuklen er man stadig langt fra at indhente i Tyskland, og det har betydet historisk lave puljenoteringer. Nogle steder sælges grise til ca. 150 kr. under fremstillingsprisen, oplyser VKST.

Det får flere til at holde grisene herhjemme ligesom Flemming B. Hansen.

"Fordi jeg kan komme af med grisene herhjemme, kan jeg stadig holde mit nulpunkt. Men det ville have kostet mig penge, hvis jeg skulle sende grisene til Polen", siger Flemming B. Hansen, der dog har måtte poste nogle penge i de lejede staldanlæg:

"Det er meget trætte og opslidte anlæg, der har skulle restaureres til et brugbart niveau. Men om det kan svare sig, hvis noteringen fortsat er lav pr. 1. marts, det kan jeg godt være bekymret for", siger Flemming B. Hansen.

"Nu handler det om at få styr på sin afsætning og omkostningerne. Det er jo svært at skære en masse i omkostningerne, det rykker ikke pokkers meget, måske ganske få kroner, at ændre på mineralerne i foderet eller lignende. Men vi vælger at holde ud", fortsætter han.

Var svineheldig

De ekstra grise hjemme afsættes til Danish Crown, og med egne ord var Flemming B. Hansen utrolig heldig at få lavet en aftale med slagteriet, inden det gik helt galt med den tyske afsætning.

For i november var slagteriet nødt til at indføre kvoter og et fradrag på omkring to kr. pr. kg. på de ekstra grise (b-grise), som producenterne leverer.

"Jeg nåede at få et tilbud, inden ASF blev en spiller, så jeg må lave 12.000 a-grise. Det var mit held, at jeg begyndte at bekymre mig om afsætningen allerede i september", siger Flemming B. Hansen.

Derfor er han heller ikke så bekymret for fremtiden, selvom det koster nu.

"Jeg er ikke bekymret på den lange bane. Nu har vi lavet en aftale med Danish Crown, som rækker året ud, og jeg har lejeaftaler for hele 2021. Så må vi se, hvad markedet byder os. Vi har før prøvet, at markedet vælter, men det plejer alligevel altid at gå. Mon ikke det ser anderledes ud om tre måneder?".

Langsigtet strategi

De nye lejede stalde har dog også en anden positiv sideeffekt, fortæller Flemming B. Hansen.

"Vi kan bedre forsvare vores investering i de lejede stalde i og med, at vi er under omlægning til opformering og får polte og galtgrise at afsætte. Det giver bedre mening på længere sigt at fede dem op i forpagtede stalde", siger han.

Faktaboks

  • Puljenoteringen for smågrise toppede i det tidlige forår med 690 kr. Nu er omsætningen af grisene vanskeliggjort især på det tyske marked, og i november var den danske SPF-puljenotering faldet til rekordlave 200 kr. 
  • Ifølge Danske Svineproducenter er cirka 20.000 hollandske smågrise og et tilsvarende antal danske smågrise fjernet fra det tyske marked på ugebasis og har fundet andre aftagere. 
  • Allerede kort efter udbruddet af afrikansk svinepest (ASF) i Tyskland i september varslede Danish Crown ændringer i afregningen. Først og fremmest et højere fradrag for små slagtedyr - og fra midt november blev der varslet indførsel af A- og B-kvoter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle