Smart alarm skal banke dødeligheden ned hos pattegrise
Halvdelen af de pattegrise, der dør af iltmangel, vil Porcovision redde med et nyudviklet overvågningssystem.

En artikel i LandbrugsAvisen om døde pattegrise blev startskuddet for Christine Lundby, der i dag står i spidsen for Porcovision, som er en ung startup-virksomhed.

Målet er at reducere dødeligheden med 50 procent for de pattegrise, som går til på grund af iltmangel.

I 2019 forventer hun sammen med sine to medejere at sælge det første overvågningssystem, der gennem længere tid har været testet på opformeringsbesætningen Sandager Skovgård ved Svendborg.

»Jeg læste, at 1,8 mio. pattegrise dør i de danske stalde årligt og tænkte, hvorfor man ikke gjorde noget ved det. Siden har jeg i gymnasiet og på universitetet arbejdet med en løsning, der kan reducere dødeligheden«, siger Christine Lundby, der undervejs i sit udviklingsarbejde har vundet hæder flere gange og udskiftet produktløsningen flere gange.

I de tidlige faser arbejdede hun bl.a. med tryksensorer, der kunne se forskel på presseveer og almindelige veer.

Inden for det sidste er Christian Rasmussen og Christian Moeslund kommet med i Porcovision.

Efter mange års udvikling nærmer hun sig et færdigt produkt, som gerne skal blive hvermandseje hos svineproducenter i Danmark og hele Europa.

Fabrikant af alarm til pattegrise: Jeg drømmer om, det bliver et lovkravSvin Torsdag 8. november 2018 · 08:15

Produktet består i dag af et prisbilligt kamera, der sammen med avanceret kunstig intelligens er i stand til at registrere de enkelte faringer og ikke mindst tidsfrekvensen mellem dem.

»Hvis der går mere end 20 minutter mellem faringerne, vil systemet give alarm. Idet man får alarmer, kan medarbejderen koncentrere sig om andre opgaver, mens der foregår faringer«, fremhæver Christian Rasmussen.

De forventer store økonomiske besparelser med systemet.

»Vi har taget udgangspunkt i en besætning med 1.200 søer, hvor vi har beregnet besparelser helt op til 600.000 kr. årligt, så systemet kan hurtigt tjene sig hjem igen«, siger Christian Rasmussen.

Christian Moeslund har udviklet softwaren og lover flere funktioner i systemet.

»Vi kan fx registrere soens adfærd, og dermed kan vi måske finde frem til, om fodertruget virker, og soens ben er ok.

Vi kan også indsamle data på pattegrisenes længde. Det er en information, der fx kan kobles sammen med soens profil, og det er måske en viden, der kan bruges i avlssammenhænge«, siger han og oplyser, at systemet fortsat er i test, men at systemet nu er i stand til at registrere 99 procent af faringerne korrekt.

Faktaboks

4 facts om Porcovision

  • Virksomheden: Stiftet i september 2016. Har deltaget i en række innovationskonkurrencer. Har bl.a. i flere omgange modtaget midler fra Innovationsfonden.
  • Produktet: Virksomheden har udviklet en overvågningsløsning med et kamera og kunstig intelligens, der registrer længden mellem faringer, og kan give alarmer til personalet efter behov.
  • Test: Overvågningssystemet er foregået hos Sandager Skovgård. Flere andre avl- og opformeringsbesætninger er i dialog med Porcovision om at afprøve systemet.
  • Ejerne: Christine Lundby og Christian Rasmussen er begge nyuddannede civilingeniører og 27 år gamle. Christian Moeslund (26) er fortsat datalogi-studerende.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle