Smart indretning gav ny løbestald på blot fire dage
En god indretningsløsning gav flere pladser og bedre brunst hos Niels Jensens sobesætning. Og så blev renoveringen klaret på mindre end en uge.

Niels Jensen har en besætning på 880 søer og produktion af 30 kgs grise. Han havde to identiske løbeafdelinger. Den ene blev bygget i 1995. Den anden blev bygget i 1997 ved at spejlvende det tidligere byggeri.

En dag konsulent Anders Andersen, LMO, var på besøg, foreslog han, at indrette løbestalden anderledes, så der blev plads til flere søer og med en gang foran søerne, så ornekontakten kunne blive bedre.

»Den oprindelige løbeafdeling var indrettet til et større ornehold, end det vi kører med i dag«, forklarer Niels Jensen.

Der var to rækker søer i bokse, og foran søerne var der stier til orner eller polte.

Indretningen krævede meget plads, og der var ikke længere brug for så mange ornestier.

Den indretning, Anders Andersen foreslog, tog udgangspunkt i en mere nutidig måde at inseminere søer, hvor søerne først præsenteres for ornen i forbindelse med løbningen.

Ændringerne har givet sig markante udslag i resultaterne.

»Vi har fået en stærkere brunst, et hop i levendefødte og hurtigere insemineringer«, fortæller Niels Jensen.

Faktisk er søerne så gode til at vise brunst, at der skal tre mand til at klare insemineringerne. Selvom ornen står i den ene ende af rækken, kan søer i den anden ende nemlig sagtens vise stående brust.

Et ugehold består af 40 til 44 søer og polte i besætningen.

Effekten på levendefødte viste sig fire til fem måneder efter, at løbeafdelingen var taget i brug. Nu ligger besætningen på 19,7 totalfødte med udgangspunkt i egne polte med Kernestyring.

Læs mere om stalden i det nye nummer af fagmagasinet SVIN Special, der udkommer i dag.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle