Smitteekspert: Husk nu at bruge sæbe inden desinfektion

Succes med desinfektion af svinestalde afhænger af forudgående brug af sæbe.

Denne artikel er normalt forbeholdt abonnenter på Svin Plus. VI har valgt at du i dag kan læse artiklen uden login.

 

Hvor mange bruger sæbe, når de vasker stalde?«

Spørgsmålet hænger lidt i luften, før en del af en forsamling på 60-70 landmænd samlet på Morsø Landbrugsskole i forbindelse med et SvineXperten-møde rækker hænderne langsomt i vejret.

»Hvor mange af jer går i bad uden at bruge sæbe?«

Nu er hænderne fraværende.

Ove Christoffersen fra Desinfektionsrådgiveren har netop fyret et vigtigt argument af for, hvorfor svineproducenter skal tage brugen af sæbe i forbindelse med rengøring af svinestalde alvorlig.

Og selvsamme sæbe skal udlægges i minimum 10 min.

Formår man at følge en slavisk plan og holde niveauet højt, er der grundlag for at få mindsket smittetrykket i staldene.

»Formår man at udføre en god vask og efterfølgende desinfektion, så kan du opnå nystaldseffekt«, argumenterede Ove Christoffersen, der har en lang karriere med at rådgive landmænd i ind- og udland med rengøringen.

Vasken - med sæbe! - har til formål at fjerne al organisk materiale, for er det ikke væk, har desinfektionen ringe virkning, fordi den ikke nedbryder eller fjerner det organiske materiale.

Opdager man sen i rengøringsprocessen organisk materiale i f.eks. gulvrevner, som ikke er blevet fjernet inden desinfektionen, kan 15 pct. hydratkalk tages i brug.

Angående sæbe så skal det ifølge Ove Christoffersen indeholde tensider, der er overflade-aktivstoffer.

Faktaboks

Succes med rengøring

Succes med rengøring af stalden kræver bl.a. grundig vask plus sæbe, der skal indeholde tensider.

Brug de bedste midler til rengøringen.

Tågedesinfektion kan fungere godt, men kræver en maskine med tilstrækkelig kapacitet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle