So fravænner 55 grise i én diegivningsperiode

Fire kuld, 55 fravænnede grise og 113 dages laktation. Det er hvad tredjelægs-soen nr. 4217 hos Søren Lyngby Myllerup Laursen har klaret denne vinter.

So nr. 4217 havde ikke et højt nok avlsindex til selv at indgå i avlen, men derimod har hun været en god ammeso. 

På en besætning lidt uden for Holstebro stod so nr. 4217 og havde fravænnet hele 55 grise i én diegivningsperiode, inden hun først i februar blev sendt til slagt.

"Det er ikke fordi, vi normalt vi bruge en ammeso så meget, men vi skal have sotallet op. Vi satsede lidt og valgte at bruge en del ammesøer, og da hun (So nr. 4217, red.) stadig gav mælk efter både første, andet og tredjelæg, blev hun brugt som ammeso fire gange.

Ja, faktisk gav hun stadig mælk, da hun skulle til slagt", fortæller Søren Lyngby Myllerup Laursen, som siden august 2019 har ejet Gryldholt Opformering. 

På besætningen hvor de avler renracede landracesøer under rød SPF, får Søren Laursen hjælp af sin hustru Theresa og to medarbejdere. 

På nuværende tidspunkt har de 425 søer, 1.250 klimagrise og 1.000 sopolte. Dette tal forventes dog at stige i løbet af 2020. Alle galtgrise sælges ved fravænning. 

"Normalt siger man jo, at de (landrace, red.) ikke kan det samme som krydsninger, men vi synes det går meget godt. Vi er siden august gået frem i gennemsnitskuldstørrelse på 16,5 til 17,9", siger Søren Laursen. 

Godt huld giver pæne søer

Søerne bliver fodret med en standard blandning fra Vestjyllands Andel. De bruger foder med de gamle fodernormer, med lysin på 6,6 gfram pr. FE.

"Vi har forsøgt at øge lysinindholdet, men det gav simpelthen for meget diarre ved de nyfødte grise", siger Søren Laursen.

So nr. 4217 var tredjelægs so fra december 2017. Hun var lidt ung til at udgå af avlen, men desværre var avlsindexet ikke højt nok.

Efter 113 dages laktation kunne man frygte, at der var skuldersår og dårligt huld, men hun har klaret sig fint. Der var ingen tegn på skuldersår ved slagt, og hun var stadig i godt huld.

"Generelt har vi har pæne søer", siger Søren Laursen og tilføjer:

"Vi ser ingen skuldersår, så længe de er i godt huld ved indgang (i farestalden, red.)". 

Hvis du vil se mere fra Grydholt Opformering, som er i rivende udvikling, kan de følges på Facebook: @Grydholtopformering

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle