Sodødeligheden dykker hos de midtjyske svineproducenter
Svineproducenterne hos Midtjysk Svinerådgivning har fravænnet 32,3 grise pr. årsso i 2015. Et pænt stykke over landsgennemsnittet på 30,6 grise. Det samme gælder sodødeligheden, som egnens producenter har bragt ned på ni procent.

De midtjyske svineproducenter har i 2015 kun rykket en smule på produktiviteten.

Det kunne chefkonsulent Mogens Bækgaard, Midtjysk Svinerådgivning, konstatere, da han tirsdag aften fremlagde sin faglige beretning foran omkring 80-90 fremmødte.

»Der er fravænnet 32,3 grise pr. årsso, og det er kun steget 0,2 i forhold til året før. Det er en moderat stigning i forhold til senere år, hvor stigningen har været op mod en fravænnet gris. Der er stadig stor afstand fra top til bund, så der er potentiale for øget effektivitet når genetik, sundhed og pasning optimeres,« fremhævede Mogens Bækgaard.

Lav sodødelighed

Potentiale er der også for pattegrisedødelighed, der ifølge Mogens Bækgaard er en faktor tre højere i nogle besætninger sammenlignet med de bedste.

De midtjyske svineproducenter har flere fravænnede grise pr. årsso - det samme gælder for sodødeligheden, hvor besætningerne har bragt dødeligheden ned på 9 procent mod 10 procent året før.

Og der er penge i en lavere dødelighed, pointerede Mogens Bækgaard:

»Bemærk, at procent døde søer nu er på ni i vores område. Det er pænere end det, man har nået på landsplan, hvor man er på 11 procent.

En reduktion af sodødeligheden på en procentenhed øger DB med 46 kroner pr. årsso. Det lyder måske ikke af så meget, men for en besætning på 500 søer er det 23.000 kroner på årsplan. Det svarer til en månedsløn til en staldmedarbejder.«

Højere dødelighed hos smågrise og slagtesvin

Produktionsresultaterne var ikke prangende. I smågrisestaldene er der i det forgangne år konstateret et fald i den daglige tilvækst fra 449 til 435 gram.

Dog er der en forbedring i foderudnyttelsen fra 1,92 til 1,89 FE/kg tilvækst. I samme periode er dødeligheden blandt klimagrisene steget fra 3,3 til 3,4 procent.

I slagtesvinebesætningerne er tilvæksten gået marginalt frem fra 899 til 910 gram. Foderudnyttelsen er fra 2014 til 2015 gået fra 2,77 til 2,73 FE/kg tilvækst. Det er til gengæld også her gået den forkerte vej med dødeligheden, der er sprunget fra 3,9 til 4,3 procent.

De begrænsede resultater i slagtesvinestaldene fik flere ord med på vejen.

»Det er ikke de store ryk vi ser i foderudnyttelsen. På 10 år er foderudnyttelsen kun forbedret med 0,1 FE/kg tilvækst på landsplan. Fremgangen begrænses en hel del af at slagtevægten er steget fra 77 til 85 kg.

Men det er meget positivt, at vi ser flere og flere besætninger, der kryber under 2,6 FE/kg tilvækst og kan holde sig dernede. Det viser sig, at når der er styr på fodring, sundhed og pasning kan der laves fine produktionsresultater,« konstaterede han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle