Sodødeligheden er langt fra målet - ny viden skal ud på staldgangen
Der skal en kæmpeindsats til for, at erhvervet når i mål med sin egen målsætning.

Branchens mål om højst 9 procent døde søer i 2018 blev ikke nået. Faktisk steg dødeligheden fra 2017 til 2018 for første gang i 10 år, og endte på 12,6 procent mod 11,0 procent i 2017.

Det er primært - men ikke alene - i sommermånederne 2018, at tallene for 2018 ligger højere end 2017-tallene, og dermed trækker gennemsnittet for året op.

Som det fremgår af figuren toppede sodødeligheden i 2008/09 med omkring 15 procent. Den er siden faldet med i gennemsnit 0,4 procentpoint årligt frem til og med 2017.

Tallene for 2019 er endnu ikke offentliggjort af Seges Svineproduktion. De offentliggøres først senere i år.

»Vi ville gerne være hurtigere med de nye tal, men det er desværre ikke muligt i øjeblikket«, lyder det fra sektordirektør Christian Fink Hansen, Seges Svineproduktion.

Han nævner, at området fortsat har stor bevågenhed og forsøgsaktivitet.

»Vi har desuden en større informationskampagne på vej, som skal bidrage til at få både ny og eksisterende viden om emnet ud på staldgangen«, siger han.

Selvom myndighederne ikke har data, der konkret kan bruges til at bestemme sodødeligheden og dermed lade det indgå i gult kort, så opfordrer sektordirektøren til at være opmærksom på udfordringen.

Det drejer sig først og fremmest om at behandle søer rettidigt, og til at skride til af-livning hvis behandlingen er usigtsløs.

Faktaboks

Sodødeligheden:

  • Branchens mål: 9 procent.
  • 2017: 11,0 procent.
  • 2018: 12,6 procent.
  • Toppede i 2008/09 med 15 procent. Faldt derefter med 0,4 procentpoint i gennemsnit årligt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle