Soens velbefindende bestemmer dens præstationer
Hvornår kan du raskmelde soen?

Af Helle Hellemann, rådgiver, SvineRådgivningen

Jeg har oplevet, at der er søer, der har hårdt yver efter faring. Soen ligger på maven, gemmer yveret væk, og pattegrisene er afskåret fra at die.

Her er det vigtigt at have fokus på raskmelding af hver enkelte so efter faring. Det betaler sig at være grundig, for problemer fanget i tide får hurtigt soen på rette spor igen.

Soen raskmeldes, hvis:

  • Den ikke har feber dvs. under 39,5 grader. Brug termometer hver gang.
  • Den æder normalt.
  • Har et blødt og lækkert yver.
  • Pattegrisene ser raske, pæne og trivelige ud.

Vær især opmærksom på søer med langtrukne faringer, hvor der er ydet fødselshjælp flere gange. Hvis soen ikke kan raskmeldes, behandles den efter dyrlægens anvisninger.

Tidspunkt for behandling af søer: Gør det som det første om morgenen, lad det ikke vente til op ad formiddagen. Hurtig lindring med smertestillende og behandling efter dyrlægens anvisninger giver en so, der hurtigere har et godt velbefindende, og som derfor kommer hurtigt i gang med at yde det, som kræves i en moderne svineproduktion.

Læs flere praktiske tips til svinebedriften i det nye nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer tirsdag 18. august.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle