Soholder banker timetallet i weekenden ned - sådan har han gjort
Blog fra svinebedriften: Anton Nielsen har indført to ændringer i stalden for at få antallet af arbejdstimer ned i weekenden.

Af Anton Nielsen, svineproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Vi plejer at fravænne pattegrise om fredagen, men den opgave har vi siden sidst i februar flyttet til om mandagen.
 
Vi har nemlig mange søer, som får grise lørdag og søndag, og det er jo et stort arbejde at passe på pattegrisene de første døgn og kuldudjævne - et arbejde som typisk udføres af weekendafløseren.
 
Arbejdet er blevet mere krævende de seneste år, fordi søerne få så mange grise i dag. Jeg synes også selv jeg har brugt for meget tid i weekenden på faringshjælp og på at give smågrisene mælk.

Vi har indført dybdeinseminering

Vi kører ugedrift og løber ca. 55 søer om ugen. Med fravænningsdag mandag er vi til gengæld så blevet nødt til at flytte insemineringen til fredag og lørdag, så vi får hovedparten af faringerne tirsdag, onsdag og torsdag mod tidligere lørdag, søndag og mandag. 
 
Derfor er vi nu gået over til dybdeinseminering af søerne, hvor vi kan spare ca. 40 procent af arbejdstidsforbruget i forhold til traditionel inseminering. Nu kan to ansatte klare samme antal løbninger som fire ansatte kunne før.
 
De første kuld forventer vi kommer midt i juni. Forsøgene viser, at dybdeinseminering giver samme kuldstørrelse og lidt flere omløbere. Foreløbig har vi her i besætningen set samme antal omløbere, ca. 4,0 - 4,5 procent, hvilket er tilfredsstillende og et normal niveau.
 
Her i en overgansperiode og indtil vi er hele vejen rundt med omlægningen, har vi både løbninger og faringer i weekenden, så der er lidt ekstra arbejde for os allesammen.
 
Polte må man ikke dybdeinseminere, og dem brunstsynkroniserer vi med Altresyn og løber så onsdag-torsdag og fredag.
 
For at få lov til at dybeinseminere er det obligatorisk at gennemføre Fødevarestyrelsens kursus. Derfor har vi afholdt kurset for alle ansatte her på bedriften, og vi har nu et fint kursusbevis. Kurset skal man især gennemføre, fordi det er vigtigt at være opmærksom på, at soen slapper af, når man fører inderkateteret ind. Ellers kan hun tage skade.  

Fordele og ulemper

Fordelen ved flytningen af fravænningsdag er, at vi fremover skal bruge færre arbejdstimer i weekenden.
 
Samtidig vil det være de folk, der i hverdagen går i farestalden, som kommer til at stå for faringerne, og vi vil have tilstrækkeligt med mandskab til opgaven. Forhåbentlig kan dette nedsætte dødeligheden i farestalden. I weekenden ville det måske have været en medarbejder fra løbeafdelingen, der passede farestalden.
 
Ulempen er, at et kateter til dyb inseminering koster ca. 1,5 kr. ekstra. For os betyder det en årlig merudgift på ca. 10.000 kr.

Faktaboks

Anton Nielsen

  • Svineproducent, Sindal, blogger til Svin Plus
  • 1.180 søer
  • Producerer årligt 39.000 smågrise, som sælges efter fem uger ved ca. 8 kg
  • Fem ansatte
  • Markbrug: 80 hektar, som alle er bortforpagtet

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle