Soholder bruger 332 kr. ekstra i løn pr. årsso - nu er udgiften på vej ned
Hos VKST ser vi flere eksempler på, at lønomkostningerne bliver for høje på grund af overarbejde.

Af Tove Goldbeck Jensen, ledelseskonsulent, VKST Husdyr & Miljø

DB Tjek analyser giver anledning til at sætte fokus på omkostninger.

Vi ser flere eksempler på at lønomkostningerne bliver for høje på grund af overarbejde.

ET Eksempel: 332 kr. i ekstra lønomkostning pr. årsso

Et eksempel: En besætning med 1.000 søer og produktion af 7 kgs grise brugte fire timer mere pr. årsso, og 332 kr. højere arbejdsløn end bedste 25 procent. Besætningen ligger i top med resultater, og har et mål om at der skal være tid til at udføre opgaverne korrekt.

Vi har sat en proces i gang, hvor vi vil reducere lønomkostningen, samtidig med at de gode resultater bibeholdes, og medarbejdernes trivsel stadig er i orden.

Antal ansatte passer til normen for arbejdsforbrug på fem medarbejdere, og er besat med fire faste medarbejdere og to elever (der svarer til 2 x 0,6 = 1,2 årsværk).

Mål: 38 timer i snit

Vi lavede en ny arbejdsplan, hvor målet var at alle skulle have 38 timer i gennemsnitlig arbejdstid over en tre ugers periode.

I arbejdsplanen blev der taget hensyn til, at der er nok medarbejdere på arbejde alle dage, og den afdelingsansvarlige er på arbejde på ”de store dage”. Der er lavet en god rytme med arbejdsdage og fridage, og mulighed for at tage hensyn til personlige ønsker vedrørende fridage.

Den nye arbejdsplan blev gennemgået med medarbejderne, og er nu sat i gang.

Det kræver en systematisk ledelsesindsats at få ændret på arbejdsvanerne. Det er nødvendigt at følge op på tidsforbruget, og lave aktiv styring, hvor medarbejdere bliver bedt om at ”gå hjem”, når overarbejdstimerne begynder at stige.

Her er lean-tavle planlægning et godt redskab til at sikre prioritering mellem målet om reduktion af overarbejde og sikring af udførelse af de nødvendige (= indtægtsgivende) opgaver. Andre Ad hoc opgaver planlægges til dage, hvor der er overskud af tid i forhold til grisepasning.

Tidsforbrug på vej ned

Tidsforbruget i besætningen er på vej ned.

Men det kræver en ændret tankegang hos medarbejderne, som skal være bevidst om at holde sin arbejdstid indenfor det planlagte – det vil sige at gå hjem (afspadsere), hvis der ikke er nødvendige opgaver.

Og lederen skal være aktiv med at følge op på timeforbrug, og hjælpe medarbejderne med at få prioriteret tiden indenfor normtiden.

Øvelsen giver øget sikkerhed for overholdelse af lønbudgettet, og medarbejdertrivsel via ordnede forhold med tid til familielivet.

Figur 1. Skema til styring af arbejdstiden

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle