Soholder efter sanering: Godt vi nåede fire gode måneder - frygter priser i efteråret

Blog fra svinebedriften: Flemming Damgaard besluttede sig for at sanere sobesætningen i januar 2020. I dag er den nye besætning oppe at køre, han begyndte at sælge smågrise igen i marts og dyrene trives. Tilbage står nu kun at få afpudset rutinerne for den nye medarbejderstab.

Af Flemming Damgaard - fortalt til Stig Bundgaard

Jeg besluttede i januar 2020 at sanere min besætning og sætte 1.350 søer ud på grund af for mange sygdomme og for høj dødelighed. 

Staldene blev tømt og i august 2020 blev der sat 1.370 nyindkøbte polte ind i staldene. 

I marts 2021 solgte vi de første 30 kgs grise fra den nye besætning. For grise leveret 17. marts fik vi en fin pris på 518 kr. pr. smågris inkl. tillæg. Det har været nemt at sælge grisene til gode priser, og fra marts og frem steg prisen yderligere til godt 600 kr. pr. på toppen.

De seneste fire uger er prisen desværre faldet til ca. 450 kr. pr. smågris inkl. tillæg, idet min afregning er delvist bundet op på noteringen.

Prisfaldet skyldes flere forhold: Afrikansk svinepest i Polen, en sløj eksport af svinekød til Kina, Spanien overproducerer og sender masser af svinekød på det europæiske marked, og den tyske eksport er dårligt kørende.

Jeg kan godt frygte, at vi ser ind i et efterår 2021 med dårlige priser ligesom sidste efterår, og jeg er glad for at vi har fået tre-fire gode måneder her i foråret.

Lige nu ser eksportmarkedet presset ud. Ryger prisen under 300 kr., hvilket jeg er bange for kommer til at ske, får jeg problemer i forhold til min nulpunktspris.

Læs de seneste blogs fra Flemming Damgaard her:

Soholder efter udsætning af 1.350 søer: Nu sælger jeg smågrise igen - og priserne er fine

Soholder sanerer: Jeg har modtaget 1.370 nye polte - godt jeg ikke sælger smågrise nu

Soholder har sat 800 søer ud: Jeg er godt tilfreds med min beslutning

Antal levendefødte steget til med to grise pr. kuld 

I staldene var alle dyr kommet gennem første faring i marts, og pt. har cirka halvdelen af søerne faret anden gang.

Det har som forventet betydet, at antal levendefødte er steget, nemlig fra 15,5 til 17,5 grise pr. kuld. Mindre godt er det, at antal dødfødte er steget fra 0,7 til 1,2 grise, men det er prisen med større kuld og deraf mindre grise.

Det er selvfølgelig dejligt med flere grise, og de større kuld betyder to ting: Vi skal lave flere ammesøer, som vi stort set ikke har lavet for gyltene, og - uden vi har tal på det - er pattegrisene blevet mindre.

De flere små grise betyder, at hvor vi før lavede 1,5 småamme pr. 200 grise, laver vi nu 2 til 2,5 småammer pr. 200 grise. Dødeligheden i farestalden er nogenlunde stabil, men er dog steget lidt for 2. lægs søerne til 10 procent mod 8 procent for 1. læg.

Mælkeanlæg sættes til for nyfødte

Efter vi er begyndt at få søerne gennem anden faring har vi ændret lidt på strategien for mælkeanlægget.

VI er som ventet kommet af med førstegangs-diarréen, og derfor sætter vi nu mælkeanlægget til for de nyfødte i tilfælde af at soen ikke kan levere nok mælk.

På grund af færre tilfælde med diarré hos smågrisene sparer vi lidt arbejdstid, og den bruger vi så i stedet på at håndtere de flere små pattegrise.

Vi lægger fortsat grise til soen efter antal patter, mellem 14 og 16 pr. kuld,  men det er planen at lægge en gris mere til, nu vi har mælkeanlægget.  Men det er altså også dyrt i mælk, for grisene suger godt nok noget mælk i de sidste to uger i farestalden, hvis soen ikke giver mælk nok.

Pt. har vi valgt at slukke mælkeanlægget tre dage før fravænning på grund af de mindre grise. For 1. lægs grisene slukkede vi anlægget en uge før fravænning.

Vi er efterhånden ved at have luget ud af dyr med dårligt bentøj, og det går fint bare vi kan få nok nye dyr ind den anden vej. Vi ser kun enkelte dyr med benproblemer, og vi sprøjter ikke ret meget mod det.

Sodødeligheden er stadig på et for højt niveau. Vi har især et for stort frafald af søer omkring faring.

Vi har haft dyrlæge på, som siger at det skyldes at leveren drejer rundt. Årsagen skal findes i avlen, og det er svært at gøre noget ved det. En løsning er at justere fodertildelingen ned, men desværre er det svært på forhånd at se hvilke dyr der vil få problemer med leveren.

Fokus er på management og de små grise

Vi er nu kommet godt ud på den anden side af saneringen, og jeg synes generelt at den nye besætning er kørt godt ind.

Dyrene er nemmere at passe, end før vi sanerede, og både søer og grise trives godt.

Lige nu har jeg størst fokus på management i stalden og at få kørt rutiner i stilling for det nye mandskab.

Det andet vigtige fokus, vi har lige nu, er de små pattegrise. Her gør mælkeanlægget det muligt at samle de små grise op meget bedre efter en dag eller to, hvis vi ikke lige er på pletten med det samme. Det er også vigtigt, at vi nu er sluppet af med førstegangs-diarée

Dette er sidste blog fra Flemming Damgaard. Svin Plus takker mange gange for en lang stribe af interessante beretninger fra staldene ved Lunderskov.

Faktaboks

Flemming Damgaard

  • Svineproducent, Lunderskov. Blogger til Svin Plus.
  • 1.370 søer, årlig produktion af ca. 40.000 stk. 30 kgs grise. Sanering påbegýndt januar 2020.
  • Hjemmeblander, 100 procent tørfoder
  • Staldanlæg fra hhv. 2005 og 2015
  • Markbrug: 300 hektar med vinterbyg, vårbyg, vinterhvede og havre. Alt korn til eget brug og dækker ca. halvdelen af forbruget.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle