Soholder med 400 søer: Enkle tiltag gav ensartede pattegrise og mindre navlebrok
Soholder med 400 søer havde problemer med fravænningsgrise, hjernebetændelse og navlebrok. Efter der er sat ind på at forbedre forholdene for pattegrisene,. har resultaterne rettet sig.

Af Johannes Dall, svinefagdyrlæge, Porcus

En SPF-besætning på 400 søer havde i flere år kæmpet med uens grise ved fravænning, lav egenfravænning, hjernebetændelse og op til syv til otte procent navlebrok.

Mange tiltag havde været forsøgt uden stor virkning: Medicinering, vaccination herunder autovaccine mod streptokok. Ved årsskiftet fik besætningen mycoplasma. 

Jeg begyndte i besætningen i foråret 2019. Vi fik styr på spædgrisediarrén, og grisene så godt ud til dag 8 eller 10. Herefter faldt mange fra, og søerne mistede mælken i de bagerste patter.

Derfor satte vi i første omgang ind på at forbedre forholdene for pattegrisene:

  • Smågrisehulens loft blev forlænget: Større liggeareal
  • Hundehulsplader blev kasseret og erstattet med 20 cm brede plaststrimler
  • Der er fri åbning på 25 cm uden plaststrimler mod soen
  • 10 cm lodret bræt monteret på låget i hulen for at holde på varmen
  • Gummimåtter i hulerne kasseret
  • Gulvvarmen tilsluttet igen
  • To procent EP100 og 1,5 promille myresyre tilsat sofoderet

Mere ens grise

Disse tiltag har tilsammen givet et mere tørt og rent miljø i farestierne.

Vi ser også, at grisene er mere ens grise ved fravænning, at alle soens patter er aktive hele laktationen, at  egenfravænningen stiger og, at grisene får en bedre start i klimastalden.

Vi ser også langt færre navlebrok. Faktisk er antallet faldet med helt op til to tredjedele i farestalden.
Vi håber, at udviklingen med færre navlebrok følger med i klimastalden. Her så vi tidligere en del nye navlebrok, når grisene vejede omkring 15 kg.

Vi er dog sikre på, at de navlebrok, der opstod på grund af dårlig kvalitet smågrise, er kraftigt på vej ned: Når grise ikke får diarré efter fødsel, ligger lunt i smågrisehulerne og får tilstrækkelig råmælk og somælk, så er der bedre chancer for at navlen heler op og, at smågrisene dermed undgår navlebrok.

Vores mål er at komme ned omkring halvanden procent navlebrok, som nok er et genetisk niveau, der er svært at komme under.

Ud med hundehulsplader

Hverken grise eller mandskab er kede af, at hundehulspladerne er røget ud. Mange grise kunne ikke finde ud af at bruge dem lige efter fødslen, hvor de havde størst behov. Desuden lå store grise ofte og blokerede åbningen.

De brede plastikstrimler klarer opgaven langt bedre.

Gulvarmen blev gennemskyllet med højtryk. Chokerende store mængder skidt og okker blev skyllet ud. Det undrer mig ikke, at gulvvarmeanlægget slet ikke kunne yde nok. 

Den omtalte besætning tilhører Thorbjørn Mathiesen, Jelling.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle