Soholder: Plasticdims på sobøjler redder pattegrise

Blog fra svinebedriften: Peter Hjort Jensen har konstant fokus på, hvad han kan gøre for at få dødeligheden længere ned hos søer og smågrise.

Af Peter Hjort Jensen - fortalt til Frederik Thalbitzer

Min farestald er 11 år gammel med inventar fra Jyden Bur, og nogle gange oplever vi, at selv en halvstor smågris kommer i klemme imellem so og bøjle. Forhåbentlig har vi fundet en løsning, der kan reducere det problem. Jeg snakkede med Jyden om det og vi satte plasticdimser på bøjlerne i en sektion. Jeg synes, at der er en tendens til færre fastklemte efter, at vi gjorde det. Derfor har vi bestilt plasticstykker som skal skrues på farebøjlerne i resten af sektionerne.

Ifølge Jyden Bur var farebøjlerne oprindelig designet efter retningslinjerne fra Seges. Indretningen var også god i forhold til, at man ikke går og falder i stierne. Men nu prøver vi altså den nye løsning.

Sådan kan det gå, men fodermesteren var kvik og opdagede den fastlåste gris i tide, så den overlevede. 

Dødelighed skal længere ned

Vi arbejder hele tide på at få dødeligheden ned på alle fronter.

I transponderstalden synes jeg, der er for mange søer, der kommer til skade. Årsagen kunne være, at når der hver uge kommer nye søer i transponderstalden, vil der være rangordenkampe hver uge med risiko for skader. Typisk på klovene når de skubber til hinanden. Vi har snakket med dyrlægen om, at vi skal prøve at fodre søerne, før vi lukker nye søer ind. Så slapper de måske mere af. Det kan også være, at vi skal give halm lige før vi lukker dem ind. Det gør vi 2-3 gange om ugen, men det kan være det bedste tidspunkt vil være, hvis det er lige før der kommer nye søer til.

Spotte skader hurtigt

Overvejelserne går også på, om det vil hjælpe at give dem flere mineraler. Vi prøver at give dem mere grove soblandinger, for at minimere problemet.

Udfordringen er at spotte, når søerne kommer til skade og få taget dem ud af flokken hurtigst muligt. Jeg synes, vi gør, meget, men det måtte gerne blive bedre.

Det bedste var måske at der ikke kom andre søer ind i stalden så tit, men sådan er mit system nu. Jeg ville gerne lave stabile gruppe, men det er ikke så let at lave om på. Hvis jeg skulle lave et nyt anlæg, ville jeg dog prioritere at de ikke blandes så tit. Staldanlægget er dog på to lokationer med flere hundrede meter imellem og så det er ikke ligetil. Jeg kan heller ikke lave et regnestykke, der viser, at det kan lade sig gøre rent økonomisk med et helt nyt anlæg.

Serviceeftersyn

Til gengæld sørger vi for, at stalden får et årligt serviceeftersyn, så alting virker efter hensigten. Skjold var her en dag to mand og tjekke at alle følere virker, og at lugerne lukker, når de skal. Mekanikken skal være i orden. Det, mener jeg, er meget vigtigt.

En helt anden grund til, at vi har en lidt højere dødelighed kunne være, at gennemsnitsalderen på søerne er relativt høj. Det kan jo være godt nok, økonomisk set, men selvfølgelig ikke, hvis det går ud over dødeligheden. Vi prøver at få gennemsnitsalderen ned ved at få polte hver 9. uge i stedet for hver 10. uge. Det betyder jo dog, at det tager en del tid at få gennemsnitsalderen ned.

Ingen byggeplaner

Inden corona blev vi stillet i udsigt, at vi ville få et helt eventyrligt år økonomisk set. Jeg forventer stadig et godt år, selv om det ikke bliver helt så eventyrligt efter de seneste noteringsfald, der sætter sig i prisen på smågrise. Bytteforholdet med foder er stadig fornuftigt. Og det gælder om at konsolidere sig nu, mener jeg. Vi prøver at bruge de gode tider til at afdrage på gælden. Man aner aldrig, hvornår, der kommer en nedtur. Derfor har jeg ikke byggeplaner.

Jeg har set, at svinebestanden er steget med fire procent. Det kom faktisk bag på mig, for der er jo ingen, der bygger, men jeg tror at alle har prøvet at fylde helt op, mens noteringen var på det højeste.

 

Faktaboks

Peter Hjort Jensen

  • Grenå. Købte gården i 1996. Blogger til Svin Plus
  • Medhjælpende hustru og to ansatte
  • 630 søer, producerer årligt ca. 21.000 stk. 30 kilos grise
  • Smågrise afsættes til lokal producent af UK-grise
  • Staldanlæg er 10 år gammelt. Søer står i alm. bokse. Transponderfodring for ca. halvdelen af de drægtige søer i ældre bygninger
  • Bruger kun indkøbt  færdigfoder
  • Hele markarealet på 85 hektar er bortforpagtet

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle