Soholder: Svinepest giver utryghed - men jeg har stadig lidt luft i budgettet

Blog fra svinebedriften: Peter Hjort Jensen har lukket foderkontrakterne frem til september næste år, og det giver lidt sikkerhed i en ellers utryg tid med svinepest og prisfald. I stalden er han begyndt at vaccinere mod pcv2, som er konstateret hos aftageren af 30 kilos grisene.

Af Peter Hjort Jensen - fortalt til Stig Bundgaard

Først i september fik jeg færdighandlet foder for kommende år frem til næste høst. Prisen er landet stort set på samme niveau som i det forgangne år. Det er et fornuftigt niveau, synes jeg.

Jeg følger ikke kornmarkedet tæt. Jeg abonnerer på Agromarkets og jeg taler løbende med foderstoffen, og de sagde alle, at det var tid at få nogle priser hjem.

Sojaskrå har jeg for ca. et halvt år siden dækket af frem til høst 2021 på foranledning af foderstoffen. Jeg kører jo med færdigfoder, eftersom al jorden er bortforpagtet,  og sojaskråene bliver blandet sammen med de andre foderingredienser inde på foderstoffen.

Nu kender jeg min foderpris det kommende år frem til 1. september 2021. Det er meget rart, at der er lidt sikkerhed for budgettet.

Med svinepesten i Tyskland er det svært at spå om fremtidens priser. Det er hårdt for branchen med de prisudsving, vi har set på det seneste, og det var ikke sådan vi så frem til at 2020 ville forløbe. Det er noget utrygt, synes jeg.

Jeg får afregnet smågrisene efter beregnet notering, som jo følger DCs notering. Senest da slagtesvinenoteringen faldt 50 øre pr. kg, gik der ca. 25 kr. fra min smågriseafregning.

Pt. får jeg 423 kr. + tillæg for en 30 kilos gris, hvilket samlet giver tæt på 450 kr. pr. Mit nulpunkt er 360 kr., så der er stadig luft i budgettet, og jeg er ikke blandt de hårdest ramte.

Vaccination mod PCV2

Vi er hidtil gået fri af pcv2 her på bedriften. Virussen er vi stadig fri for, men vi er alligevel for nylig begyndt at vaccinere mod pcv2.

Min aftager af 30 kilos grise har nemlig i perioder bøvlet med, at grisene har hostet, og de ramte hold blev mere uens. Det har kørt lidt i bølger, og der kunne gå en måned uden symptomer, men så lige pludselig begyndte det igen.

Derfor har han fået dyrlægen til at udtage blodprøver, og der er påvist pcv2-virus. Dyrlægen kunne konstatere, at grisene var fri for pcv2, når de blev modtaget, og de er så efterfølgende blev smittet med alderen.

AFTAGER DÆKKER OMKOSTNINGER

Grise skal jo vacccineres mod pcv2 ved fravænning, og derfor er vi så for 14 dage siden begyndt at vaccinere mod pcv2. Indtil nu har vi vaccineret to hold. I første omgang prøver vi det af et halvt års tid for at se om det hjælper og kan være med til optimere min aftagers produktion.

Min aftager dækker selvfølgelig alle omkostninger til vaccinationen, inklusiv arbejdsomkostninger, for det er jo ikke på grund af min besætning, vi vaccinerer.

Vi bruger en kombivaccine mod både mycoplasma og pcv2, og vi vaccinerer to dage efter fravænning.
Jeg synes, det er et bøvlet arbejdet at vaccinere, når grisene er syv kilo. De spræller lidt mere, end når vi har vaccineret mod mycoplasma ved kastration. Men det er der jo også mange andre, der skal bøvle med.

Nu må vi se at få opgaven sat ind i nogle rutiner. For os tager det en time for to mand at vaccinere et ugehold på 400 smågrise.

FØDEVARESTYRELSEN LØBER OM HJØRNER MED OS

Lige nu er jeg meget skuffet over Fødevarestyrelsen og politikerne. De har ikke holdt, hvad de har lovet.

Ved det seneste Veterinærforlig for knap tre år siden fik vi klart stillet i udsigt, at vi skulle slippe for at føre optegnelser, når vi sprøjter 7 og 30 kilos grise, som kompensation for andre stramninger. Det er nytteløst arbejde, for dels er der så lang tid til slagtning, at et tjek af tilbageholdelsestiden er overflødig, dels er bedriftens medicinkøb jo automatisk indberettet til VetStat via apoteket.

Det var politikerne enige i, og dengang var meldingen fra Fødevarestyrelsen at det godt kunne lade sig gøre, så snart der var udviklet et IT-system til den nye model. I denne måned får vi så at vide, at det ikke kan lade sig gøre, vist nok på grund af EU-lovgivning.

Oven i sendte Fødevarestyrelsen for nogle uger siden en meddelelse ud om, at en tredjedel af svineproducenterne og deres dyrlæger har fået indskærpelser og ikke har styr på deres ting i forbindelse med brug af medicin.

Vi skal føre optegnelser ned på decimaler, og mange kan derfor falde i, og det kan komme til at se ud som om, at svineproducenterne ikke har styr på medicinforbruget. Men går man bag om tallene, er der i virkeligheden kun tale om en håndfuld politianmeldelser, som handler om dyrevelfærd. Rigtig mange af indskærpelserne er småting og det rene flueknepperi.

Tænk, at de bruger den slags overskrifter i deres pressemeddelelser. Og at de oven i ikke holder, hvad de lover.

I stedet for at få det lovede system op at stå, kontrollerer styrelsen os svineproducenter med en uhørt nidkærhed. Det virker til, at de vil ud at spille ridefoged som i gamle dage og uddele pisk.

Det provokerer mig. Det er simpelthen for ringe. Det er også demotiverende som producent. Jeg håber, at der er nogle politikere, der stiller styrelsen til ansvar.

Faktaboks

Peter Hjort Jensen

  • Grenå. Købte gården i 1996. Blogger til Svin Plus
  • Medhjælpende hustru og to ansatte
  • 630 søer, producerer årligt ca. 21.000 stk. 30 kilos grise
  • Smågrise afsættes til lokal producent af UK-grise
  • Staldanlæg er 10 år gammelt. Søer står i alm. bokse. Transponderfodring for ca. halvdelen af de drægtige søer i ældre bygninger
  • Bruger kun indkøbt  færdigfoder
  • Hele markarealet på 85 hektar er bortforpagtet

Emneord PLUS, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle