Soholder udvider til 1.450 søer - skiftede fra panelstald til elementbyggeri

Johnny Jensen var langt i planerne med panelstalde til udvidelse af soholdet på Bornholm, men fik lige før byggestart en konkurrencedygtig pris på et elementbyggeri.

"Jeg købte mig ind i et partnerskab i 2014, men fra 2014 og næsten til nu må vi bare erkende, at det har været svært at tjene penge. Så skulle der udvides, skulle der bygges billigt.«

Det forklarer Johnny Jensen, der driver Bjerregård ApS ved Pedersker på Østbornholm i et partnerskab med Flemming Jensen, hvor Johnny Jensen står for smågriseproduktionen og Flemming Jensen for slagtesvin og markbrug.

Projektchef for staldbyggeriet, Søren Jacobsen foreslog panelstalde, og for godt et år siden blev der derfor indsendt miljøansøgning på udvidelsen baseret på panelstalde, og Johnny Jensen begyndte at indhente tilbud.

"Da vi fik inventarpriserne, skred de oprindelige planer bare fuldstændig, og byggeriet ville blive alt for dyrt«, husker Johnny Jensen.

De forskellige leverandører gjorde blandt andet opmærksom på, at panelstalde krævede længere monteringstid, flere stolper og beslag og mere inventar end et traditionelt råhus.

Desuden ville der også blive brug for flere yderelementer og mere beton end forventet for at opføre i alt seks bygninger som panelstalde.

Skæbnen ville, at der i februar 2020 var en stor gårdbrand andetsteds på Bornholm. I forbindelse med, at de nedbrændte stalde skulle genopføres, var byggefirmaet Gråkjær på besøg på Bornholm.

Det erfarede Johnny Jensen og tog kontakt til Gråkjær. Der gik blot en time, så holdt Gråkjær på gårdspladsen.

Pris: 3.200 kr. pr. kvadratmeter

Efter en dialog omkring byggeriet var meldingen klar og kontant fra Johnny Jensen til Gråkjær: Hvis I kan bygge til samme pris som panelstalde, så får I byggeriet.

»De fik ikke den oprindelige pris, men Gråkjær kom faktisk med en, der lå meget tæt på«, siger han.

»Vi lander på 3.200 kroner pr. kvadratmeter efter tilskuddet, men det er inklusive ny halmlade, servicerum og kontorfacilieter«, forklarer Johnny Jensen.

Den relativt høje stipladspris på Bornholm skyldes primært fragten, da alt skal sejles til øen i Østersøen. Desuden er beton en særlig udfordring på Bornholm, fordi der kun er et enkelt betonvæk på øen og derfor ikke samme konkurrence på pris og levering, som kendes i resten af landet.

Læs meget mere om byggeri af svinestalde i det nye nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer tirsdag 15. september. 

Faktaboks

  • Johnny Jensen indgik i 2014 i et partnerskab med Flemming Jensen. Johnny Jensen står for smågrisproduktionen, mens Flemming Jensen står for slagtesvin og markbruget.
  • Hidtil full-line, men vil efter udvidelsen kun lave 18.000 slagtesvin selv. Resten afsættes lokalt.
  • I alt 280 hektar og 8,5 ansatte inklusive de to ejere.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle