Soholdere har forsømt én vigtig ting for at sænke sodødeligheden

Ugen På Spidsen: For 10 år siden vandt klovbeskæring en overgang frem i sostalde, støttet af en række dyrlæger, men uvist af hvilken grund så døde interessen. Skal sodødeligheden ned, så skal søerne kunne gå og stå ordentligt på deres ben og klove, påpeger ugens klummeskribent på Svin Plus.

Er der forskel på en ko og en so?

Ja, bestemt. Fx har klovbeskæring længe været noget man vidste var nødvendigt for køers gode trivsel og mælkeproduktion . 

For 10 år siden vandt det også en overgang frem i sostalde, støttet af en række dyrlæger, men uvist af hvilken grund så døde interessen.

Den døde ikke, fordi behovet ikke var der, men nok snarere fordi arbejdet aldrig blev sat i et godt system og dermed blev for arbejdstungt. Ærgerligt, for klovsundheden er ikke ubetinget blevet bedre i de sidste 10 år.

Derfor er det på tide atter at se på effekten af klovsundhed, herunder beskæring.

Skal sodødeligheden ned, så skal søerne kunne gå og stå ordentligt på deres ben og klove. Det kan alle søer ikke i dag. Det giver for mange udsatte unge søer, det giver dårlig sundhed og dermed dårlig økonomi

Hermed en opfordring til at få klovsundheden frem i lyset.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle