Sommervikar blev medejer af tilkøbt svineejendom: Jeg vil også bestemme

Det svenske brødrepar Peter og Ola Berg købte sidste år en svineejendom til lidt nord for deres første bedrift, og det endte med at de fik en ny medejer.

Det er ikke den mest klassiske løsning det svenske brødrepar lavede, da de ville udvide besætningen.

For da de valgte at købe en gård mere, lidt væk fra deres egen, ansatte de ikke en ekstra medarbejder til arbejdet, men gjorde en tidligere sommervikar til medejer, fortæller den svenske netavis Jordbruksaktuellt.

Da denne historie begynder, bestod brødrenes bedrift Gässlösa i Värmland, ca. 150 km stik vest for Stockholm, af en svinebesætning med slagtegrise og satellitsøer, og 28-årige Martha Elfström, som havde afsluttet landbrugsskolen nogle år tilbage, havde blandt flere ansættelser arbejdet en sommer på brødrenes bedrift. 

I løbet af foråret havde produktionsresultatet på Gässlösa ikke været så gode, men i løbet af den sommer, hvor Martha Elfström arbejdede hos brødreparret blev de bedre.

Allerede på dette tidspunkt foreslog Ola og Peter Berg, at de kunne lave et partnerskab med sommervikaren. Det afviste Martha Elfström dog, da hun syntes det var kedeligt og ikke-udviklende med lejesøer.

Konkurrence satte gang i nye overvejelser

Kort efter begyndte Ola og Peter Berg at overveje, om de kunne få deres egne søer og samtidig udvide bedriften.

Denne overvejelse kom samtidig med at den svenske landbrugsstyrelse indbød til en konkurrence, ”Fremtidens Stald”, hvor man skulle udvikle rationelle stalde med øje for et godt overskud samt afkast på investeringen.

Sammen med HKScan startede brødrene Berg op, og Martha Elfström , som havde en stående invitation til at arbejde hos dem, kom også med i projektet.

Fik sin egen gård

Efter konkurrencen var afsluttet blev gården Truve, lidt nord for Gässlösa, sat til salg, og der gik ikke længe inden brødreparret havde købt den.

”Prisen var så god, at vi ikke kunne lade være”, siger Ola Berg

Med en ekstra gård kunne Martha Elfström nu lokkes med på ideen om et partnerskab, da hun så kunne bo på Truve og samtidig fik meget mere indflydelse på bedriften fremadrettet.

Ola, Peter og Martha overtog Truve i februar 2019, og flyttede satellitsøerne fra Gässlösa til Truve. Efter faring blev søerne købt, og samtidig med blev nyindkøbte gylte insemineret for at få dyreantallet op.

Det har været et hårdt første år for trioen, og det kan også ses på produktionsresultaterne. Dog har de to sidste grupper af faringer været som forventet, med 13,5 fravænnede smågrise per kuld. Smågrisene sælges til Gässlösa.

Truve har på nuværende tidspunkt 240 søer med potentiale for 80 flere, og Gässlösa har nu plads til i alt 1.500 slagtegrise.

Attraktiv arbejdsplads

De tre partnere ejer hver en tredjedel af Truve, og det er Ola Berg sikker på er af afgørende betydning.

”Man er nødt til at have en interessant arbejdsplads for at få engagerede medarbejdere”, siger Ola.

”Jeg ville slet ikke arbejde så meget, hvis jeg bare var ansat”, bekræfter Martha Elfström .

Ved at være tre medejere af bedriften kan de også supplere hinanden. Peter Berg er den hurtige, Ola Berg er mere eftertænksom og Martha Elfström går op i dyrevelfærd.

Selvom det er usædvanligt at gøre folk til medejere af bedriften lige nu, så er Ola Berg sikker på det bliver mere almindeligt i fremtiden.

”Hvem skal overtage vores virksomhed? Vores børn vil måske ikke, og gården er intet værd, hvis ikke der er svin i stierne”, siger Ola Berg og fortsætter:

”At lade en anden komme ind i virksomheden, er en måde at få virksomheden til at køre videre på.”

Martha Elfström understreger: ”Det vigtigste er, at man stoler på hinanden, og ikke tror de andre prøver at snyde en”.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle