Thorbjørn W. Koefoed gjorde en god figur i tirsdagens Viden på tværs, hvor han var en af indlægsholderne i Herning.
Indlægget kredsede om hans stolthed ved at være svineproducent. Han gjorde det fremragende, og gjorde i hvert fald sit til, at mange svineproducenter fremover kan gå med lidt mere ranket ryg.
En af hans gode pointer er, at mange glemmer, at svineproducenternes arbejde er uhyre vigtigt. De producerer året rundt og i alle døgnets timer fødevarer af højeste klasse, og de er med til at brødføde befolkninger kloden rundt.
Sloganet It's all about food, som Danish Crown var ude med for et par år siden, burde enhver svineproducent hænge op på staldfacaden og dermed vise noget af den stolthed, som den tidligere formand for LandboUngdom så rigtigt påpegede mangler i erhvervet.
Godt for beskæftigelse og økonomi
Svinesektoren har nok indimellem for vane at dukke nakken, når dets kritikere toner frem i medierne. Men det er der ingen grund til. En af kritikpunkterne, jeg har bemærket i de seneste år, er, at dansk svineproduktion ikke bidrager med en krone til samfundet.
En iøvrigt mærkværdig påstand, og derfor var det også rart - midt under Viden på tværs - at få tilsendt et faktaark over svinesektorens økonomiske bidrag til samfundsøkonomien.
Fakta er imldertid, at svineproduktionens beskæftigelseseffekt er opgjort til et sted mellem 31.000 og 34.000 personer for periode mellem 2015 og 2019. Tallet omfatter både slagterier, svinebedrifter og fx forsynings- og servicevirksomheder.
Bidraget til BNP er i notatet, som Landbrug & Fødevarer har udarbejdet, opgjort til mellem 17 og 22 mia. kr. I 2019 viser det foreløbige tal 22 mia. kr., mens det i 2015 var på 17 mia. kr.
De fleste ved, at mere end 85 procent af den samlede svineproduktion eksporteres. Modregnes den import, der er nødvendig for at producere svinene og svinekødet som fx soja, så er den totalte nettovalutaindtjening i omegnen af 20 mia. kr. årligt. I 2019 er forventningen hele 23,9 mia. kr. i nettovalutaindtjening.
Se, det er faktuelle forhold, som med god grund kan gøre svineproducenterne stolte, og de kan med god grund indrammes og placeres ved siden af sloganet It's all about food.
Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.
Faktaboks
I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.
Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.
Relaterede artikler
Kommentarer