Stor svineproducent: Nej tak til driftsleder - jeg elsker at passe grise
Det har aldrig været surt for Ole Kjær at arbejde i stalden. Derfor er han i stalden mindst halvdelen af sin arbejdstid og står i spidsen for den daglige pasning af de 1.250 søer med tilhørende smågrise. Artiklen er fra arkivet og publiceret første gang i magasinet SVIN, november 2018.

Mange kolleger med besætninger af samme størrelse som Ole Kjærs har ansat en driftsleder til at stå for den daglige pasning. Den vej har Ole Kjær ikke valgt.

»Jeg har aldrig været god til fodbold eller gymnastik, men jeg kan passe grise«, siger Ole Kjær med et glimt i øjet.

Og det lader til, at hans evner og arbejdsglæde smitter af på de ansatte, som han betegner som et godt sammenkørt team. De seks til syv ansatte er normalt ansat i flere år. Selvom de har hver sit arbejdsfelt, er de ikke mere specialister end, at alle kan afløse kolleger i andre staldafsnit.

»Vi skal kunne dække det hul, der opstår, hvis en nøglemedarbejder er væk nogle uger«, forklarer han om arbejdstilrettelæggelsen.

Når han er i besætningen mindst halvdelen af arbejdsdagen, giver det sig selv, at der er kort vej fra personale til chef og, at det er meget enkelt at tegne et organisationsdiagram for virksomheden.

»Jeg tror bestemt, at jeg fanger meget ved at være så meget blandt personalet, som jeg er«, siger han.

At den organisation fungerer på Østergaard 1 og 2, er ikke ensbetydende med, at det også fungerer andre steder. Derfor er Ole Kjær meget bevidst om ikke at pådutte andre sit set up i stalden.

»Andre må vælge den måde at organisere sig på, der passer dem, men det ville være underligt for mig ikke at have tæt føling med produktionen«, siger han.

Når han siger ’produktionen’, er det soholdet med 1.250 søer og tilhørende smågrise, han hentyder til. Han driver godt nok 145 ha og kan godt lide markarbejdet, men kun så længe han ikke føler, der går noget fra pasningen af soholdet.

Han har også i perioder lejet slagtesvinestalde, men har erkendt, at han ikke brænder nok for det. Og så er det bedre at lade være.

Konkurrencemenneske

Med sin daglige gang i stalden har han også en god fornemmelse for medarbejdernes trivsel, ligesom han hele tiden kan hjælpe med at fintune pasningen, så effektiviteten stiger, eller omkostningerne falder. Eller begge dele.

»Jeg kan lide at konkurrere, og vi skal hele tiden forbedre os. Gør man ikke det, falder man til sidst igennem«, siger han.

Og med en førsteplads i DBTjek i 2017 og titlen Årets smågriseproducent 2018 har han og personalet vist, at det ikke er tomme ord. Det er også en indstilling, der smitter af på de ansatte, hvoraf flertallet er udlændinge.

»Det er fair, hvis de arbejder for at tjene penge, men på et tidspunkt bliver de alle så interesseret i produktionen, at de også ønsker, at vi ligger i toppen«, siger han.

Medbestemmelse

Hans politik er at lade personalet komme med forslag til, hvordan besætningen skal udvikle sig, og hvad der skal investeres i. Tidligere i år blev der taget 60 nye farestier i brug. Det er medarbejdernes ansvar, at de er indrettet med fulddrænet gulv.

»Flere medarbejdere havde arbejdet i stalde med fulddrænet gulv, og talte varmt for det, skønt jeg foretrak delvis spaltegulv«, lyder det fra Ole Kjær.

Derimod var det ikke medarbejdernes idé at investere i en vaskerobot, men Ole Kjær bestemte alligevel, at den skulle indkøbes.

»I dag er vi alle glade for den arbejdsbesparelse, den giver«, fortæller han.

Fremtiden

Ole Kjær har været selvstændig svineproducent i 30 år og forventer ikke at skulle udvide besætningen yderligere i sin ejertid. Og planerne om tilværelsen efter livet som selvstændig svineproducent er så småt begyndt at forme sig, skønt der ikke er noget konkret på bordet.

»Jeg har altid brugt meget tid på landbruget og er egentlig en klovn til at holde fri«, erkender han og tilføjer, at han gerne hjælper en ny ejer i gang. Hvis den nye ejer vel at mærke ønsker det.

»Det vil være fint at trappe ud af erhvervet på den måde«, funderer han.

For Ole Kjær har produktionen gennem årene givet et afast, han har kunnet sætte til side til sig selv og sin familie som pensionsopsparing, den dag der ikke længere er en indtægt fra svineproduktionen.

Det mener han er en mere sund politik end, at en landmandsfamilie får en stor del af den samlede livsindtægt, den dag de sælger gården.

»Produktionen skal løbende dække vores pensionsopsparing. Vi skal ikke sælge dyrt til næste generation, der så starter med en alt for stor gæld«, lyder det fra Ole Kjær.

Faktaboks

Tidslinje

  • 1989. Overtager Østergaard (senere kaldet ’Østergaard 1’), der er hustruen Ingers fødehjem. Bygger til 180 søer.
  • 1991. Bygger til slagtesvin samme sted.
  • 2001. Køber naboejendommen, Østergaard 2, med 200 søer.
  • 2006. De to sohold samles på Østergaard 2 og udvides til 600 søer. Smågrisene samles på Østergaard 1.
  • 2011. Fordobler produktionen på begge ejendomme.
  • 2018. Etablerer yderligere 60 farestier på Østergaard 2.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle