Enzymet Hemicell HT bryder kæden!
Beta-mannan, som findes i vegetabilsk svinefoder, består af en lang mannosekæde med sidekæder af galactose, som svin ikke kan nedbryde. Hemicell HT virker ved at bryde kæderne og efterlade mindre molekyler, som derefter passerer tarmsystemet ubemærket. Grisen reagerer således ikke længere overfor beta-mannan og immunforsvaret holdes i ro.
Hvorfor reagerer immunforsvaret, når det møder beta-mannan?
Når immunforsvaret reagerer overfor foderet, kaldes det FIIR (Foder-Induceret-Immun-Respons), som er en medfødt immunreaktion, der opstår når tarmen møder et molekyle, som ser sygdomsfremkaldende ud – uden at være det! Netop sådan et molekyle er beta-mannan og det udløser en ”falsk alarm”, som kan skade tarmen og nedsætte produktiviteten2-4.
Hvordan adskiller Hemicell HT sig fra andre enzymer?
De fleste foderenzymer virker ved at forbedre foderets fordøjelighed og øge tilgængeligheden af næringsstoffer.
Hemicell HT er et enzym, som nedbryder beta-mannan og dermed hindrer et immunrespons, så grisen kan bruge den sparede energi på vækst og sundhed.
Hvor meget substrat skal der til for at Hemicell HT virker?
Hemicell HT virker, når koncentrationen af opløseligt beta-mannan i foderet er 0,2% eller mere. Beta-mannan er til stede i alle vegetabilske råvarer og almindeligt svinefoder indeholder typisk 0,1-0,4% opløseligt beta-mannan. Link til oversigt over beta-mannan indhold i forskellige råvarer: http://bit.ly/2NM1GjM.
Hemicell HT er et patenteret enzym produceret ved fermentering af Paenibacillus lentus. Hemicell HT indeholder enzymet beta-mannanase (endo-1,4-beta-D-mannanase), der nedbryder de store molekyler af opløseligt beta-mannan, som findes i vegetabilske råvarer.
Vil du gerne vide mere om virkningen af Hemicell HT er du velkommen til at kontakte agronom Christina Fensholt-Hansen hos Elanco: christina.fensholt_hansen@elancoah.com
Ref.: 1. Ferrel, J., Anderson, D., and Hsiao, H.y. Content of Soluble Non-Starch Polysaccharides beta-mannan and Xylan in Legume meals, Non-Legume Melas and Cereal Grains or Cereal Grain by-products. ASAS in 2014, Journal Animal Science, 92: Abstract #328. 2. Stahl, P. and Ezehowitz, R. 1998 “The mannose receptor is a pattern recognition receptor involved in host defense”. Curr. Opin. Immunol. 10(1)50-55. 3. Spurlock, M. 1997 “Regulation of Metabolism and Growth During Immune Challenge: An overview of cytokine function” J. Anim. Sci, 75:1773-1783. 4. Anderson, D.M & Hsiao, H.-Y. New Feed Enzyme Development. Chem Gen Corp. 2009, 1:1-30.