Succes i staldene: Færre søer dør
Dødeligheden blandt søerne landede på 11,4 procent for 2015. Det er et fald på et halvt procentpoint siden 2014 og det syvende fald i træk.

Det står bedre til med dødeligheden hos søerne i landets svinestalde, end det har gjort længe.

Faktisk er dødeligheden faldet syv år i træk, efter at have toppet i 2008 med en dødelighed omkring 15 procent. Og man skal helt tilbage til 2002 for at se en dødelighed hos søerne, der var lavere end det er tilfældet for 2015.

Lavest dødelighed i opgørelsen, der går tilbage til 2001, er netop i 2001, hvor dødeligheden var omkring 11 procent.

DAKA-tal

Det er Videncenter for Svineproduktion, der har udarbejdet opgørelsen, som bygger på data fra DAKA, der er sammenstillet med det gennemsnitlige antal søer, som Danmarks Statistik registrerer.

I 2015 er dødeligheden opgjort til 11,4 procent mod 11,9 procent i 2014.

»Udviklingen på landsplan er således gået den rigtige vej, og udviklingen ser ud til at fortsætte,« lyder det i opgørelsen.

Sæt søerne senere ud og tjen på detSvin Fredag 26. juni 2015 · 09:09

Målrettet indsats i 2008

Den høje dødelighed, der blev konstateret i 2008, fik svineerhvervet til at søsætte en målrettet indsats for at knække den stigende sodødelighed i de danske besætninger.

Det førte til, at Videncenter for Svineproduktion indledte et samarbejde med DAKA i foråret 2008. Samarbejdet har givet et indblik i opgørelser over antal søer, der er leveret til destruktion, og har gjort det muligt at følge udviklingen i sodødeligheden over tid og samtidig have et konstant fokus på problemet.

Det er netop fokus, der har godt forskellen, mener Videncenter for Svineproduktion.

»Fordi vi har haft et fokus på dødeligheden, så er det kommmet ned. Faldet skyldes, at vi samtidig er blevet dygtigere og har udsat søerne i god tid og sendt dem til slagtning frem for at lade dem få et kuld grise mere,« vurderer chefkonsulent og dyrlæge Poul Bækbo, VSP.

Trods det fortsatte fald i dødeligheden blandt søerne erkender Poul Bækbo, at det godt kan blive en udfordring at komme i mål med branchens erklærede ambition om at have en dødelighed blandt søerne på under 10 procent i 2018.

»Der skal nok ske en ekstra indsats for at komme under 10 procent i 2018, men jeg har stadig en formodning om, at det nok skal komme under 10 procent. Det vigtigste er, at vi fik kurven knækket, og at den falder år for år,« siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle