Svensk svinebesætning smittet med sjælden Salmonella-type
I en svensk svinebesætning er der netop fundet en sjælden og alvorlig Salmonella-type. Men der er ingen grund til dansk bekymring, melder Landbrug & Fødevarer.

For første gang i 40 år er Salmonella Choleraesuis fundet i en svensk svinebesætning.

”Det er både overraskende og bekymrende, at vi nu finder smitten”, siger Per Wallgren, dyrlæge ved det svenske veterinærinstitut, ifølge de svenske nyhedsmedier Jordbruksaktuellt og ATL.

Omkring 20 besætninger har modtaget dyr fra den smittede besætning. Prøveudtagning er nu i gang, for at se om infektionen har spredt sig. Smitten blev fundet den 15. september.

kan smitte til mennesker

Salmonella Choleraesuis kan være dødelig. Andre symptomer kan være høj feber, blårøde misfarvninger i huden og diarre.

Dog kan der også ses grise, som ingen symptomer har - og dette var gældende i det svenske fund, hvor infektionen kun blev opdaget ved en rutinekontrol i besætningen.

Bakterien er værtsspecifik for svin, men kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker og give alvorlig sygdom.

Ukendt smittevej 

Det vides i øjeblikket ikke, hvordan infektionen er kommet til besætningen, men det bliver undersøgt om det kan være gennem foder eller med vilde dyr.

Salmonella-typen er ikke fundet i svenske vildsvin, men infektionen er kendt flere steder i Europa – både i svin og vildsvin.

Salmonella Choleraesuis er ikke normalt en type Salmonella, man finder i foderet. Dog kan man ikke udelukke, at bakterien kan transporteres på denne måde.

Omkring 1970 var en del besætninger i Sverige inficeret med Salmonella Choleraesuis. Dengang blev den aktivt bekæmpet, og derefter var der kun enkelte tilfælde. Siden 1980 har der ikke været et eneste tilfælde i Sverige.

De svenske myndigheder er nu i gang med at udarbejdet en udryddelsesplan, så Salmonella Choleraesuis igen kan blive fjernet fra landkortet i Sverige.

Med danske øjne

Danmark har siden 1930’erne været betragtet som værende fri for denne type Salmonella, skriver Seges Svineproduktion.

Der har dog været udbrud siden 1930 med Salmonella Choleraesuis i Danmark. Senest i 2012-2013 i fire besætninger. Kilden til smitte er aldrig blevet afklaret.

Som med andre infektionssygdomme, er det altid vigtigt at være opmærksom på smittebeskyttelse. Det gælder både producenter og transportører. Især når svinepesten er rykket tættere på igen.

”Det (smitten i Sverige, red.) er ikke noget, vi er specielt bekymrede over. Vi er ikke umiddelbart eksponeret for at få det ind, og importerer ikke noget fra Sverige”, lyder meldingen fra Marc Geertsen, presserådgiver for Landbrug & Fødevarer.

ddh

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle