Svin er fyldt med antibiotika? - kvinde med nydeligt cv tager fejl

Ugen På Spidsen: Det skorter ikke med kritik af dansk svineproduktion. Sektoren skal selvfølgelig tåle kritik, hvis den er konstruktiv eller sand. Desværre er det sjældent tilfældet, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Dansk svineproduktion står ofte i forreste geled, når der sættes gang i debatten på de sociale medier.

Det er ganske fortvivlende at opleve debatter på særligt Facebook, når snakken falder på svineproduktion og derfor holder jeg mig også langt væk fra dem, fordi kritikken er endeløs, ofte direkte forkert og hadsk.

Min erfaring siger mig, at det næppe kan betale sig at bruge tid på sagligt at forklare, hvad der er op og ned på dansk svineproduktion anno 2020 - for debattørerne er ofte immune over for argumenter.

En ting er debatniveauet på Facebook eller mangel på samme, noget andet er, når de landsdækkende medier leverer spalteplads til ytringer, der tydeligvis ikke tåler et detektor-tjek.

Danmark blandt de bedste 

I sidste uge havde jeg ferie, og da havde jeg tid til at fordybe mig i en helsides kommentar i Jyllands-Posten om landbruget fra en kvinde med et ganske nydeligt cv og endda angav, at hun stammer fra en gård i Jylland.

Hendes ærinde var og er, at klimakrisen kræver handling, og vi bør starte på en frisk og planlægge fødevareproduktionen ud fra den viden, vi har i dag. Det vil - ifølge hende - resultere i en fremtidssikret produktion, der i hvert fald ikke inkluderer ’svin fyldt med antibiotika, der gør uforudsigelig skade på vores helbred’.

Her er det så, jeg ikke kan lade være med må at gå ind i lige nøjagtig den debat og anfægte udsagnet. For svin fyldt med antibiotika - er det det, vi har i Danmark? Næh, bestemt ikke, men mange tror fejlagtigt, at svin, der under deres opvækst har fået antibiotika, også har det, når de bliver slagtet og ligger klar i køledisken. Jeg understreger igen: Det er ikke sandt.

Jeg ved ikke, om det er det, der er opfattelsen eller hun i virkeligheden mener, at danske svin får meget antibiotika under deres opvækst.

Her kan dansk svineproducenter igen bryste sig af at være blandt de bedste på verdensplan med et meget lavt - og faldende (!) - antibiotikaniveau.

Man kan altid diskutere om der skal sættes yderligere ind med mindre forbrug, men så længe danske svineproducenter har førertrøjen på, bør de roses og ikke opleve en evindelig kritik.

Bare min mening.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle