Svineavlsselskaber krydsede klinger med smil på læben

Stemningen var intens, da de fire svineavlsselskaber, som er repræsenteret i Danmark, for første gang mødte hinanden, siden det daværende DanAvl brækkede over i flere dele.

Glemt var den flerårige strid mellem parterne, efter DanAvl i sin oprindelige form brød sammen i 2017. Det samme gjaldt den aktuelle debat om fællesmidler, da fire svineavlsselskaber, som sælger genetik til danske svineproducenter, tidligere på ugen dystede mod hinanden i Horsens. I stedet var der smil på læben, da firmaerne hver fik 20 min. til at fortælle om deres baggrund og ambitioner for svineavl.

Fokus ved LMO-arrangements efterfølgende debat var først og fremmest centreret om emner som avlens fremtidsmuligheder, brokgrise og PRRS-negative grise.

Hvad er forskellen på jer?

Men hvem skal man vælge som svineproducent, når tre fjerdedele stammer fra DanAvl?

Det var det nyvalgte bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen, der satte skub i arrangementets afsluttende debat:

»Vi har tre avlsselskaber, der er fuldstændig det samme. Hvad er forskellem for mig som producent?«.

Den bold tog Mads Kring, formand for Danish Pig Genetics, op:

»Omkring genetikken kan vi ikke gøre op med det, der er ens historik, men vi kan kigge fremad og se, hvor vi skal være om fem-syv år. Vi vil gå forrest kommercielt, i forhold til at være PRRS-negative og andre ting, som skaber værdi for jer som svineproducenter«.

Bundlinjen skal tælle

Han blev suppleret af den tidligere DanBred-avler Niels Pedersen, ejer af Møllevang, som i dag er en del af PIC, der er verdens største avlsselskab.

»Vi har det samme produkt, men vi får et andet produkt. Jeg har lært meget på Møllevang i det seneste halve år. Jeg troede, jeg skulle være den store dreng og fortælle om indeks, men det var PIC ligeglade med. De ville gerne høre om økonomiske tal, og den største forskel bliver, at vi vil levere grise, der giver penge på bundlinjen«, sagde han.

Dokumentation tæller

DanBred talte i deres indledende oplæg om selskabets avlsaktiviteter, og i den afsluttende debat forsøgte de at differentiere sig fra de andre ved at fremhæve de fremskridt, selskabet allerede har sikret danske svineproducenter.

»Det er en gratis omgang at love en masse ting. Det handler om, hvad vi kan dokumentere, og dér synes jeg, vi har vores historie med os. Vi kan dokumentere, at de ting, vi har gjort, har givet fremskrift«, sagde Martin Mølgaard Pedersen fra Seges Svineproduktion.

Faktaboks

4 facts om avlsmødet

  1. Hvem: PIC, Topigs Norsvin, Danish Pig Genetics og DanBred var med på mødet mandag eftermiddag og aften, da LMO arrangerede ugens første battle mellem de fire avlsselskaber. Interessen for mødet var overvældende, og ekstra stole var sat ind i rummet for at give plads til de cirka 160 fremmødte i LMO-huset i Horsens.
  2. Gentagelse: Battlen mellem de fire avlsselskaber blev gentaget, da dyrlægerne Porcus på Fyn lavede samme setup til deres årsmøde i tirsdags.
  3. Fremgangsmåde: Hver avlsselskab fik lejlighed til at fortælle om deres fortræffeligheder og deres tanker om fremtidens avlsmuligheder.
  4. Debat: Avlsmødet blev afrundet med en 50 minutter lang debat.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle