Svineboss: Vi er nok mere stolte af vores produktion end gennemsnittet

Jeppe Bloch Nielsen og hustruen Terese sparer ikke på egen indsats i stalden. Til gengæld kvitterer medarbejderne med en flot og stabil indsats. 

»Vi er stolte af vores grise og går nok mere op i produktionen end gennemsnittet. Til gengæld bruger vi også mange timer i stalden«. 

Sådan lyder det fra Jeppe Bloch Nielsen, der blev selvstændig svineproducent i 2003, og i sommer overtog formandsposten i Landsforeningen af Danske Svineproducenter. 

Han og broderen Mads driver Vigård Aps med 1.800 søer, 60.000 smågrise og en produktion af 25-30.000 slagtesvin. De resterende smågrise sælges ved 30 kg. Markbruget er på 650 ha og lagt an på foderafgrøder. 

Han elsker efter eget udsagn at passe grise, men bedriften er for længst vokset så stor, at han ikke længere har faste opgaver i stalden. Det er hustruen Terese, der til daglig  har ansvaret for soholdet. 

De samme to medarbejdere har gennem de sidste seks-syv år passet smågrisene på en nærliggende ejendom. Der er også to medarbejdere, der står for slagtesvineproduktionen på en ejendom 25 km væk.

Besætningen fokuserer mere på egenfravænning pr. kuld og pr. faresti end på grise pr. årsso. Et mælkeanlæg gavner i den forbindelse.

Ejerne er meget i stalden

Jeppe Bloch Nielsen understreger, at medarbejderne er fundamentet for bedriften, men, at han og hustruen går forrest og viser medarbejderne, hvordan de vil have tingene udført.

»Derfor er vi også selv meget med i stalden. Også når vi skal levere smågrise kl. 03«, siger Jeppe Bloch Nielsen.

Produktionen har efter hans udsagn ikke kørt bedre, end den gør nu, og faktisk mener han, at der er mere fremgang i sigte.

»Når det går godt på medarbejdersiden, så er det meget nemt at have svineproduktion. Til gengæld kan det også være en hovepine, hvis medarbejderne ikke trives«, formulerer han. 

Bedriften er snarere over- end underbemandet. Forklaringen er, at hans stolthed byder ham, at bedriften altid skal fremstå velpasset. 

»Derfor dur det ikke, at man slækker på pasningsrutinerne i weekenden«, understreger han. 

Søerne står med hovedet ud mod inspektionsgangen. »Vi er mere interesseret i soens hoved end i dens bagdel«, lyder hans argument. Samtidig kan soen altid se, hvad der foregår i stalden. 

Læs mere om bedriften i det nye nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer tirsdag 19. oktober.

Faktaboks

I/S Vigård

  • Jeppe og Mads Bloch Nielsen, Vejen
  • 1.800 søer og 30.000 slagtesvin
  • 13-14 ansatte
  • 650 hektar markbrug

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle