Svineeksportør forsøger at stikke kæp i L&F-planer

Porc-Ex anklager Landbrug & Fødevarer for at skabe et monopol, der vil ødelægge hans forretning, når de samler salg og produktion af avlsgrise og genetik i DanAvl.

Porc-Ex, der sælger danske avlsgrise verden over, har klaget til  de danske konkurrencemyndigheder, over Landbrug & Fødevarers ønske om at samle eksporten under ét selskab.  

Det skriver erhvervsmediet Finans.  

Landbrug & Fødevarer meldte for knap en måned siden ud, at de ønsker at øge styringen med eksporten, markedsføringen af dansk griseavl og skabe en bedre indtjening til svineproducenterne. Det skal ske ved, at al salg og produktion af avlsgrise og genetik nu samles i et nydannet DanAvl-selskab med Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, som majoritetsejer. Minoritetsejerne i det nye selskab er salgsselskabet DanBred International – der ejes af danske avls- og opformeringsbesætninger - samt SPF-Danmark, der indskyder dets aktiviteter omkring avlsmateriale i det nye selskab.  

Gør eksportører til agenter

Den nye konstruktion gør øvrige eksportfirmaer, som Porc-Ex, til salgsagenter, hvor de før opererede uafhængigt.  

Holger Bøgebjerg Sørensen, adm. direktør for Porc-Ex Breeding, mener, at konstruktionen skaber et monopol, hvor det landmandskontrollerede selskab dikterer honorarer, og hvor de som agenter risikerer at miste gode kunder og dermed omsætning.

Agentaftalen vil ifølge et udkast, som Finans har set, byde på en negativliste over kunder, som agenterne ikke må kontakte, ligesom de kun må operere i bestemte, geografiske områder. DanAvl får også ret til at afvise tilbud om salg fra agenterne.  

“L&F vil formentlig plukke de største og mest betydende industrikunder ud, placere dem på negativlisten og forbyde agenterne at kontakte dem,” siger Holger Bøgebjerg Sørensen, der frygter at matte afskedige to ud af tre medarbejdere.

Målet er bedre indtjening til landmænd

Gårdejer Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, mener, at vilkårene, agenterne tilbydes, er fair og rimelige.

“Vores ønske er at få mere styring med salget af grise, og det mener jeg, at vi er i vores gode ret til. Vi har gennem lang tid været åbne og ærlige om, hvordan vi ville skrue strukturen sammen. Målet med hele omlægningen af salget er at sikre vores ejere - landmændene - en bedre indtjening,” forklarer Erik Larsen til Finans.

Over for Landbrugsavisen.dk understreger han, at agentaftaler ikke er på plads endnu.

”Den endelige agentstruktur er ikke fastlagt endnu,” siger Erik Larsen.  

Eksport til hele verden

Han mener, at en mere central styring af markedsføringen og salget vil gavne svineproducenterne. 

”Det er hele verden, vi arbejder i, og dem, der køber vores avlsdyr, har svært ved at forstå, at der er to til tre udbydere, der kommer til dem,” siger Erik Larsen.  

Han forventer fuld opbakning fra svineproducenterne.   

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen behandler nu klagen, men kan ikke oplyse over for Finans, hvornår de kommer med en afgørelse.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle