Svineformand: Det kræver stor optimisme at fylde slagtesvinestalden
Notering på 11,70 kr. pr. kg er nødvendig for at kompensere for overpriser på smågrise, påpeger Danske Svineproducenter.

Det kræver optimisme at fylde sin slagtesvinestald med dyre smågrise. Det vurderer formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, efter at Seges i sidste uge opfordrede slagtesvineproducenterne til at fylde de tomme stalde i lyset af blandt andet en god økonomi i svineproduktionen.

"Mange inklusive jeg selv har studset over denne ”faglige” udmelding fra Seges," siger Henrik Mortensen, der har kigget nærmere på Seges’ beregninger:

Han påpeger, at mange smågriseproducenter i dag får tilbudt noget over 500 kroner for en 30-kilos gris, og hvis man regner med et tillæg på 100 kroner oven i den beregnede notering, som skitseret i Seges’ udmelding, opnås der - med en basisnotering på 10,20 kroner pr. kg - et negativt DB2 på 15 kroner pr. slagtesvin.

Det betyder altså, at der ikke er penge til flere af de kontante kapacitetsomkostninger som fx løn, energi og vedligehold.

Hvis man vælger at indsætte en konkret - og reel - markedspris på fx 530 kroner i SEGES’ beregninger, giver det et DB1 på 2 kroner og et negativt DB2 på 64 kroner pr. slagtesvin konstaterer formanden.

"Jeg undrer mig således over Seges’ udmelding, når man med få klik på deres hjemmeside får tal, der viser et negativt DB2," siger han.

Seges: Tom slagtesvinestald giver tabt indtægt - fyld op med smågrise Svin 16. marts · 14:48

Behov for stor optimisme

På det grundlag konstaterer Henrik Mortensen, at der er behov for en stor optimisme omkring udviklingen i noteringen i løbet af de næste tre måneder, hvis man sætter en så dyr smågris ind i sin slagtesvinestald.

"En overpris i forhold til den beregnede notering kræver en noteringsstigning på mindst 1,5 kroner pr. kg - det vil sige 11,70 kroner pr. kg -, før slagtesvineproducenten er kompenseret for den ekstraordinære høje markedspris på smågrise," konstaterer formanden.

Han hæfter sig yderligere ved L&F’s prognose på 10 kroner plus efterbetaling i andet kvartal. Det vil sige, at det er lavere, end hvad der realiseres i disse dage. Så ergo er der ikke meget hjælp at hente her.

"I den forbindelse kunne det være rart, om Danish Crown eller andre ville komme med nogle opdaterede markedsudmeldinger, som kunne være støttende for beslutninger om at sætte meget dyre smågrise i stalden," siger Henrik Mortensen.

Han påpeger, at disse markedspriser og økonomiske beregninger med al tydelighed viser de overvejelser, som flere svineproducenter med integreret produktion, for tiden er ude i.

"Flere vælger at hjemtage gevinsten nu og skabe sig luft i produktionen, som eventuelt kan udnyttes til produktionsfremmende tiltag, mens de polske og tyske producenter må være meget optimistiske i forhold til den kommende grillsæson," siger Henrik Mortensen.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle