Svineformand: Gør miljøgodkendelserne mere fleksible
Torben Farum, formand for LandboNords Svineudvalg, vil arbejde for en mere fleksibel miljøgodkendelse, der tillader skift af produktionsform.

7-30 kg, 7-100 kg eller 30-100 kg.

Mulighederne er mange for at producere grise, men svineproducenter er via deres miljøgodkendelse bundet af at producere et bestemt antal grise i faste vægtintervaller.

Men på dagens årsmøde blandt LandboNords svineproducent-kunder talte Torben Farum varmt for, at miljøgodkendelsen bør være mere fleksibel, så det er muligt at tilrettelægge produktionen, så den tager hensyn til den mest økonomisk attraktive produktionsform og kan ændres, hvis markedsforholdene taler for en anden produktionsform.

»Som svineproducent kan det være svært at navigere i udbud og efterspørgsel af grise. Som smågriseaftager kan man stå i den situation, at det kan være fordelagtigt at ændre på indsættelses- eller afgangsvægt. Det bør være sådan, at man frit inden for dyreenheder, lugt og så videre kan navigere inden for en given ramme,« sagde Torben Farum og fortsatte:

»Det er ikke rimeligt, at hvis man ønsker at ændre produktionen fra 7-100 kg til 30-100 kg eller omvendt, må gå den tunge vej og få ændret miljøgodkendelsen. Det må være muligt at lave et system, hvor man har råderum inden for en given ramme og selv kan afgøre, hvordan man bedst muligt kan udnytte godkendelsen.«

Han gav de mange deltagere på årsmødet et eksempel på mulighederne med mere fleksibilitet.

»Forestil jer en FRATS-stald, hvor man frit kan vælge, om man vil køre 7-30 kg, 7-100 kg eller 30-100 kg afhængig af, hvad der lige nu er det mest økonomisk optimale. Stalden kan håndtere det, landmanden kan håndtere det, og det giver mulighed for at optimere på økonomien,« sagde Torben Farum, inden han kom med sin konklusion:

»Miljøgodkendelsen giver os bare ikke lov, som den er i dag.«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle