Svineformand ramt af PRRS to gange på et år: Nu håber vi al uheldet er brugt op

Bo Kibsdal, formand for Dansk Svineavl, blev i 2020 ramt af PRRS på to ejendomme. Efter en henholdsvis del- og fuld-sanering er hans avlsbesætning nu tilbage med højeste sundhedsstatus.

2020 var et hårdt år, hvis man spørger Bo Kibsdal, formand for Dansk Svineavl.

Sidste år blev han nemlig ramt af to omgange med PRRS blandt sine dyr, og det har været fast arbejde året igennem at drive sygdommen ud af besætningerne.

Sygdommen ramte i marts i en besætning med 1.000 søer og produktion af 30 kilos-grise, som Bo Kibsdal kun fire dage forinden havde overtaget fra en nabo.

Han gik straks i gang med en delsanering, hvor en stor del af soholdet og alle smågrise blev sat ud, for at forsøge at holde smitten væk fra hans avlsbesætning med 900 DanBred-avlsdyr, der ligger kun omkring en kilometer fra den anden besætning.

"Det var en god gammeldags delsanering for at presse sygdommen ud", forklarer Bo Kibsdal.

Ramt igen

Bo Kibsdal blev dog ramt af uheldet igen i december måned, da hans avlsbesætning med 900 søer blev smittet.

"Med avlsbesætningen var der ikke noget at rafle om, der måtte vi have alle dyr ud og starte forfra", siger han og tilføjer:

"Jeg fik dog kortet stilleperioden uden dyr i stalden ned til det absolut nødvendige, fordi gode kollegaer hurtigt gik i gang med at løbe hundyr for mig. Vi forlængede også med en mycoplasma-sanering (vaccination)".

"Nu håber vi, at vi har brændt alt uheld af i 2020, og at 2021 bliver godt", siger han.

Sundhed i top igen 

Efter saneringen ser sygdommen ud til at være helt ude af besætningerne igen.

"I produktionsbesætningen tester vi fortløbende for PRRS og finder ikke noget - og har ikke gjort det i lang tid. Så nu ser det positivt ud, og vi kommer også ud med højeste sundhedsstatus for vores avlsbesætning", siger Bo Kibsdal, der er noget meget fortrøstningsfuld for 2021.

"Det ser noget mere positivt ud, end det har gjort længe. Jeg tror det bliver et godt år for branchen. Hvis ikke foderpriserne løber helt løbsk, så har mange mulighed for at lave en god skilling", siger han.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle