Svineformand: Tag selv ansvar for svinepest
Hegnet langs grænsen er ingen garanti for at vi ikke får svinepest i Danmark, påpegede Erik Larsen i sin beretning på ”Viden på Tværs”.

”Kun en tåbe frygter ikke afrikansk svinepest, for det vil få enorme konsekvenser, hvis der sker udbrud i Danmark”.

Sådan lød det fra talerstolen tirsdag, da Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion aflagde sin årsberetning på svinekongressens afløser ”Viden på Tværs”.

Han ser med stor alvor på den seneste tids fund af vildsvin med afrikansk svinepest i Tyskland.

De seneste tal fra Naturstyrelsen viser, at der nu er ganske få vildsvin tilbage i det sønderjyske. Det tyder på, at der ikke kommer nye vildsvin fra Nordtyskland til Danmark.

”Jeg glæder mig endnu engang over, at vi fik etableret hegnet langs den dansk/tyske grænse. Og herfra skal lyde en stor tak til myndighederne, som har taget risikoen for afrikansk svinepest seriøst”, pointerede han.

Samtidig understregede han, at hegnet langs grænsen ikke er en garanti for at holde smitten ude.

”Vi skal stadig selv tage ansvar. Vi skal holde mad fra områder med afrikansk svinepest helt ude af bedriften. Vi skal overholde regler om smittebeskyttelse ved ankomst fra udlandet. Og vi skal sikre, at transporter, som kommer fra udlandet, har overholdt karantænetider og er blevet vasket og desinficeret i vores sikkerhedsvask”, understregede Erik Larsen.

Allerede på svinekongressen i 2016 sagde han i sin årsberetning, at en enkelt bedrift med svinepest i Danmark ville kunne koste erhvervet 2,5 mia. kr.

I 2019 beregnede Fødevarestyrelsen, at hvis afrikansk svinepest rammer Danmark, vil det som minimum koste 2 mia. kr., hvoraf svineproducenterne vil stå med størstedelen af tabet.

”Vi SKAL passe godt på, så vi holder afrikansk svinepest ude af landet. Det har så stor betydning for vores eksport”, sagde Erik Larsen.

Emneord Viden på tværs 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle