Svinekongressen, here we come: Jeg forventer at høre om prrs-smitte

Ugen På Spidsen: Jeg forventer, at prrs-smitte via sæd bliver et af de emner, der bliver taget op på Årsmødet, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus

Jeg ved ikke hvornår Svinekongressen blev afholdt første gang, men jeg tror, at det var engang i 1980’erne.

Jeg har i hvert fald været med hvert år siden 1989, så jeg har faktisk 30 års jubilæum i år.

Det er på mange måder et stort arrangement. Årsmødet tirsdag morgen må være kandidat til landets største kaffebord, og deltagerantallet på omkring et par tusinde til hele Svinekongressen sprænger næsten rammerne i kongrescentret.

Årsmødets første del med beretninger bliver afviklet professionelt og med forudsigelighed. Sidste del med debat er mere uforudsigelig, og kan gå i forskellige retninger, men alle har mulighed for at ytre sig og forlange svar af d’herrer Erik Larsen og Christian Fink Hansen mfl.

Jeg forventer, at prrs-smitte via sæd bliver et af de emner, der bliver taget op. Det er en træls sag. Først og fremmest for de ramte producenter, dernæst for Hatting og i sidste ende for hele erhvervet og ikke mindst for de svineproducenter der risikerer at blive ramt.

Måske kommer der også bemærkninger om økonomien, for selvom noteringen og økonomien har været god i et halvt års tid, så var den jo ringe i 2018 og flere år forud.

Tilgang af unge til erhvervet har også været et emne på flere årsmøder, men jeg ser ikke for alvor en løsning. Der er i hvert fald stadig udfordringer med at finde unge til svinestaldene, og det er primært blandt disse unge, at fremtidens svineproducenter - og ejere - skal findes.

Der er masser af emner at tage fat på. Jeg kune også have nævnt antibiotikaforbrug, hele haler eller avl for levendefødte.

Der er nok at drøfte.

Vi ses i Herning i næste uge.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle