Svinepest i Kina kan have trukket håndbremsen - priser stiger stejlt i syd

I flere sydlige provinser i Kina er der stigende svinepriser, fordi man ikke får de normale tilførsler af svin.

Der rapporteres fortsat om nye tilfælde af afrikansk svinepest i Kina. Men tempoet for rapportering af nye tilfælde er gået ned.

Hvorvidt der reelt er færre tilfælde, eller det lavere antal udbrud blot skyldes, at de centrale myndigheder har strammet deres kontrol omkring kommunikation af nye udbrud, er ikke klart.

Det skriver Karsten Flemin i en status for svinepest i Kina i Markedsnyt for grisekød.

Levende markeder lukket

Der er i den forløbne uge rapporteret om udbrud af afrikansk svinepest i provinserne Anhui, Henan og Indre Mongoliet.

De centrale myndigheder har indført forbud mod at bruge køkkenaffald som svinefoder i alle provinser, der er ramt af udbrud. Brug af svineblod i foderprodukter er ligeledes forbudt.

Og myndighederne har meddelt, at de fremadrettet vil udtage prøver fra foderprodukter, og finder man virus, vil foderet blive tilbagekaldt og destrueret.

Levende markeder i 16 kinesiske provinser er blevet lukket og myndighederne har indført en række transportrestriktioner.

Det kinesiske landbrugsministerium kalder situationen med afrikansk svinepest for meget kompleks og udfordrende. Ministeriet har nedsat et inspektionshold, der skal tage rundt til provinserne.

Svinepriser under pres i nord

De mange transportrestriktioner og lukning af markeder betyder, at svinepriserne er under pres i de nordlige provinser, der normalt sender mange levende svin til slagtning i syd. Modsat er der stærkt stigende priser i flere sydlige provinser, der ikke får de normale tilførsler af svin.

Den nordlige provins Liaoning rapporterer om en svinepris på 12 yuan (11,17 kr.) pr. kg. levende vægt, mens der i den sydlige provins Zhejiang rapporteres om en svinepris på 18,50 yuan (17,23 kr.) pr. kg.

Det nationale gennemsnit lå i forrige uge på 14,38 yuan (13,39 kr.) pr. kg.

Med manglende forsyninger af grisekød er priserne på fjerkrækød steget stærkt de seneste uger.

Der er tale om de højeste fjerkræpriser siden august 2016. Der rapporteres også om forbrugere, der ikke føler sig sikre på, at man ikke kan blive smittet via grisekødet, og derfor har skiftet til fjerkrækød.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle